Na području Tuzlanskog kantona zatečena 22 radnika na crno i izrečene kazne u iznosu 86.650 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla  izvršili su 40 inspekcijskih nadzora, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju pekarsku, ugostiteljsku, trgovačku, kao i druge proizvodne i uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 8 obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 22 neprijavljena radnika i 9 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćen je 21 objekt i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 86.650,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Tuzla će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

(TIP/Foto: Ilustracija)