Saopćenje Bh. povorke ponosa: To je bio organizovani zločin iz mržnje, usmjeren prema LGBTIQ osobama

Jučerašnji napad na članove/ice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i članove/ice LGBTIQ zajednice je bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta – naveli su u saopćenju za javnost.

Kako naglašavaju, policija je došla prije napada, u prostorije gdje su oni kao članovi/ice Bh. povorke ponosa trebalo da se na tajnoj lokaciji sklone da bi bili sigurni.

– Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglašeno je da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banje Luke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nezaštićene nasred ulice, te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je nekoliko trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje – navodi se.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost ‘to je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banje Luke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Grada Banja Luka Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja’.

– Mi smo od policije isporučeni huliganima. Poručujemo javnosti i svima koji pokušavaju iznositi lažne i iskrivljene informacije – ne, nismo šetali, ne nije bilo nikakvo organizovano okupljanje. Zabranjeni događaj koji smo trebali organizovati je otkazan i nismo bili niti blizu te lokacije – navodi se.

Ističu da članovi/ce Bh. povorke ponosa nisu samo iz Sarajeva, niti Federacije Bosne i Hercegovine, članovi/ce dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine što uključuje i građane/ke Banje Luke i drugih gradova entiteta Republika Srpska.

– Shodno svemu navedenom, naglašavamo da je LGBTIQ zajednica u Banjaluci i diljem entiteta Republika Srpska, nakon huškačkih izjava zvaničnika, te izostanka policijske zaštite, trenutno izložena riziku od nasilja, te joj je stavljena meta na čelo. Zahtijevamo podizanje sigurnosti na najviši nivo, da bi LGBTIQ zajednica u Banjaluci i entitetu Republike Srpske dobila potrebnu zaštitu jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj Bosni i i Hercegovini i nastavit će postojati. Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba – saopćio je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa.

Pres-konferencija povodom ovog događaja, kako navode,  bit će  održana u ponedjeljak u 12 sati na adresi Dolina 1 u Sarajevu.

((TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…