BKC TK: U petak otvaranje izložbe minijatura autorice Katarine Galić

Katarina Galić iz Širokog Brijega, dobitnica  nagrade za crtež na XI. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli 2021. godine, prestižnoj manifestaciju koju JU BKC TK organzuje već više od dvije decenije, predstavit će se u Tuzli izložbom radova iz ciklusa “Misli”.

Izložba koju će činiti 170 minijatura crteža rađenih kombinovanim tehnikama, bit će postavljena u Velikoj galeriji JU Bosanski kulturni centar TK u Tuzli, a svečano otvaranje je u petak, 17. mart 2023. godine u 19.00 sati.

-U ciklusu “Misli”, autorica kroz  minijature  otkriva svoj svijet, dajući publici priliku da zavire u njezinu podsvijest. Latinska izreka “Omnia mea mecum porto” (“Sve svoje nosim sa sobom”) savršeno opisuje namjeru autorice da dokumentira svoje opservacije i transformacije u svoj džepni dnevnik. Kroz slojevite teksture, kontraste i igru linija, autorica čuva trenutke iz prošlosti, bilježi sadašnjost i predstavlja viziju budućnosti. Ciklus postaje putovanje kroz vrijeme, otvarajući prozor u autoričinu stvarnost. Jedan od ključnih elemenata ciklusa “Misli” je linija. Linija se koristi na različite načine kako bi se stvorila tekstura, kontrasti i prenijele razne emocije. Linije su oštre ili mekane, fluidne i stvaraju osjećaj neprestane kretnje. Linije se radoznalo prepliću i stvaraju mrežu koja zrcali svjesnost autorice – rekao je o izložbi u svom predgovoru mag. grafike Marko Grubešić.

Izložba će u galeriji tuzlanskog BKC-a biti postavljena do sredine aprila 2023. Godine.

O autorici:

Katarina Galić rođena je 1992. u Imotskom. Završila je Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Diplomirala je 2020. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića. Dobitnica je nagrade za crtež na XI. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli 2021. godine, nagrade Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja 2019. godine i Rektorove nagrade 2018. godine.  Izlagala je na jednoj samostalnoj te više skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu radi u zvanju asistenta na grafičkom odjelu.

(TIP)