Nijemac tužio komšije zbog roštiljanja: Ne mogu to podnijeti – Sud presudio u njegovu korist

Zemaljski sud u Münchenu je donio presudu u korist 75-godišnjeg Heinza J, koji je tužio svoje komšije jer su godinama roštiljali, a on je godinama patio zbog dima i neugodnih mirisa.

– Jedan moj komšija je roštiljao gotovo svaki dan kad je bilo lijepo vrijeme. To mi smrdi. Dim s električnog roštilja ulazi u stan. Bilo mi je nepodnošljivo pa sam podnio tužbu, kaže penzioner iz Bad Tölza.

Slučaj se najprije našao pred Zemaljskim sudom u Wolfratshausenu, a starac nije uspio dobiti pa je susjede ponovno tužio, ovaj put na Zemaljskom sudu u Münchenu koji je presudio u njegovu korist i složio se s penzionerom, prenosi Fenix-magazin.

Prema odluci suda, komšije smiju roštiljati samo jednom sedmično, a ako to ne budu poštovali, dobit će visoku novčanu kaznu.

U presudi od 2. marta stoji kako se komšija Heinza J. mora suzdržati od roštiljanja dva uzastopna dana vikendom (subota i nedjelja) ili dvije uzastopne nedjelje i praznike te ukupno više od četiri puta mjesečno.

Sud čak prijeti novčanom kaznom do 250.000 eura ako se komšija ne pridržava sudske odluke, te do šest mjeseci zatvora u slučaju da prekrši sudsku odluku a ne može platiti kaznu.

– Zadovoljan sam presudom, jer oni roštiljaju već godinama, a ja to više ne mogu podnijeti, zadovoljan je Heinz J.

(TIP/Foto: Ilustracija/Instagram)