Kompanija Meta će ukinuti još 10.000 radnih mjesta

Meta, matična kompanija društvenih mreža Facebook i Instagram, ukinuće ove godine još 10.000 radnih mjesta, poslije prvog talasa od 11.000 otpuštanja početkom novembra, najavio je danas izvršni direktor te grupe, Mark Zuckerberg.

“Ovo će biti teško i nema načina da se zaobiđe. To znači da se opraštamo od talentovanih i strastvenih kolega koji su bili dio našeg uspjeha”, rekao je Zuckerberg i dodao da je odluka bila teška ali i neophodna.

Spisak radnih mjesta koja će biti ukinuta biće saopšten krajem aprila, a restrukturiranje će biti obavljeno do kraja godine. Biće smanjen broj članova u timu za menadžment ljudskih resursa, prenijele su agencije AFP i AP.

Na kraju ta dva talasa ukidanja radnih mjesta, Meta će smanjiti svoju radnu snagu za 24 odsto, što je nagla promjena za tu grupu koja tokom gotovo 20 godina postojanja nikada nije pokretala plan socijalne podrške.

“Od Mete želimo da napravimo bolju tehnološku kompaniju i da poboljšamo naše finansijske performanse u teškim uslovima da bismo mogli da ostvarimo svoju dugoročnu viziju”, rekao je Zuckerberg.

Po njegovim riječima, pored ukidanja radnih mjesta, kompanija će usporiti tempo zapošljavanja, i planira da “otkaže neprioritetne projekte”.

Grupa je već najavila zamrzavanje zapošljavanja do kraja marta 2023. godine.

Poslije velikog rasta od svog nastanka, Facebook, koji je krajem 2021. postao Meta, od prošle godine trpi posljedice smanjenja online oglašavanja.

Pored toga, Facebook i Instagram imaju sve jaču konkurenciju, posebno sa video platformom TikTok, koja smanjuje tržišno poslovanje Mete.

Meta je, kao i cijela tehnološka industrija, suočena s porastom kamatnih stopa, čime je ugrožen taj sektor kojem je potrebna velika količina gotovog novca za finansiranje razvoja.

Prihodi Mete su se prošle godine smanjili za jedan odsto, na 116,6 milijardi dolara.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Fena/Twitter)