Čemu služe parlamentarne komisije?

Nakon imenovanja u parlamentarne komisije, postavlja se logično pitanje, čemu one služe? Koliko su učinkovite i biraju li se u njih stručni ljudi?

“Ja sam ovdje jedini profesor ustavnog prava i njima nije palo na pamet da me ova većina izglasa i izabere u ustavnopravnu komisiju”, kaže Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Ovo je nabolji pokazatelj kako se biraju članovi u Parlamentarne komisije.

“Ljude redaju bez ikakvih kriterija, uopšte ne gledaju ko je šta po edukaciji. S obzirom na činjenicu da su mene stavili u komisije koje imaju veze sa ekonomijom, ja po svojoj edukaciji nisam ekonomista”, kazao je Zlatko Miletić, izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda PSBiH.

Svako zakonsko rješenje ili odluka o kojoj Parlament glasa prvo razmatra nadležna parlamentarna komisija. Odluke u komisijama se donose prostom većinom, gdje za pojedinu odluku treba imati glas zastupnika iz oba entiteta.

“Nažalost u mnogim sastavima ovih komisija se isključivo gleda na to da li ima etnički, odnosno nacionalni sastav, a ne posmatra se suštima postojanja tih komisija, da li one opravdano rade svoj posao u skladu sa poslovnikom i zakonom koji ih je definisao”, ističe Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH.

Mišljenje komisije, iako je dio parlamentarne procedure, ne isključuje mogućnost da Parlament drugačije odluči od odluke donesene na komisiji. Svrha komisije je da služi kao podrška Parlamentu, jer nju treba da čine stručni ljudi.

“Kod nas, nažalost, imamo situaciju da se čak i te komisije onako kako su one zamišljene i po poslovniku o radu Zastupničkog i Doma naroda uglavnom koriste kao dodatni mehanizam za blokadu. Pa se već kod konstituisanja tih komisija, njihovog popunjavanja, oni koji su skloni blokadama gledaju da ostvare većinu koja je dovoljna za blokadu”, kaže Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Iz tog razloga se komisije gledaju kao politički plijen. A, mnogi ih ocjenjuju kao neučinkovite i još jedan način blokada. Nije rijedak slučaj da dokument, koji je važan za građane, bude zaustavljen na komisijama i uopšte ne dođe pred parlamentarce.

“U prošlom mandatu je, nažalost, stanje i sastav komisija odražavao sastav skupštinske većine i parlamentarne većine i većine u Savjetu ministara koja nije imala skoro nikakav učinak. S te strane, mislim da je rad komisija opterećen time ko je vlast i na koji način se ophodni prema važnim stvarima”, rekao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Kada govorimo o Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, sedam je zajedničkih stalnih komisija, dok Zastupnički dom Parlamenta BiH ima njih pet. Osim ovih stalnih, postoje i privremene komisije, koje se formiraju kada to zakonska procedura iziskuje.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Foto: Fena/Foto: Hazim Aljović)