Može li vas novac usrećiti? Evo što kažu nobelovci

Može li novac kupiti sreću? Ne nužno. Nekoliko studija istraživalo je odnos između plaće i zadovoljstva i ispostavilo se da je iznos koji je potreban da bi se osoba osjećala sretna i zadovoljna daleko ispod onoga koji imaju Elon Musk ili Jeff Bezos. Studiju je proveo dobitnik Nobelove nagrade.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2015. Angus Deaton i njegov kolega ekonomist Daniel Kahneman zaključili su da vrhunac sreće možete dosegnuti s godišnjom zaradom od 75.000 dolara. Više od toga neće vas učiniti sretnijim. Deaton i Kahneman vjeruju da postaje teško povećati sposobnost da se bavite stvarima koje vas čine sretnima kad zarađujete više od tog iznosa, prenosi MSN.

Novac ne može sve kupiti

Kad dođete do točke u kojoj su sve osnovne potrebe pokrivene, nema puno prostora za kupnju stvari koje će vas učiniti sretnijima. Vaše slobodno vrijeme, zdravlje ili odnosi prestaju se poboljšavati istom brzinom kao i vaši prihodi. Stvari “kao što je provođenje vremena s ljudima koji vam se sviđaju, izbjegavanje boli i bolesti i uživanje u slobodnom vremenu”, stoji u citatu iz studije prikupljene u Business Insideru.

Ipak, 75.000 dolara godišnje realnost je samo u bogatim zemljama. Ovakva plaća gotovo je nemoguća u zemlji u razvoju. Nadalje, Deaton je svoje izračune napravio još 2010. godine. U nedavnoj studiji, na koju se poziva Business Insider, Matthew Killingsworth povećao je iznos na 85.000 dolara.

Ekonomist Seth Stephens-Davidowitz tvrdio je da je dr. Killingsworth također opovrgao Deatonovu ideju. Otkrio je da je moguće povećati sreću nakon granice od 75.000 dolara.

Međutim, “morate nastaviti udvostručavati svoje prihode da biste dobili isti porast sreće”, napisao je Stephens-Davidowitz u New York Timesu.

Čarobna granica od osam milijuna

Stephens-Davidowitz je također predložio da se porast sreće može vratiti kada dosegnete granicu od 8 milijuna dolara.

“Studija tisuća milijunaša koju su vodili istraživači s Harvard Business School otkrila je porast sreće kada neto vrijednost poraste iznad 8 milijuna dolara”, napisao je.

Ali učinak je bio malen: Neto vrijednost od 8 milijuna dolara nudi poticaj sreće koji je otprilike upola manji od onog iz braka, dodaje Stephens-Davidowitz.

Tuđe plaće

Vaša sreća i tuga vezane su i za tuđe plaće.

Profesorica psihologije Jean Twenge napisala je u The Conversationu: “Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji žive u zemljama s većom nejednakošću u prihodima manje sretni.”

Prema UN-ovom Izvješću o najsretnijim ljudima u svijetu, bogate zemlje s boljom raspodjelom bogatstva imaju sretnije građane. To je slučaj sa zemljama poput Finske, Danske, Islanda i Švicarske.

U najsretnijim zemlje na ljestvici, prosječna plaća iznosi od oko 68.000 dolara godišnje.

Ideja da možete pronaći više radosti bez materijalnih dobara je pogrešna. Sve se studije slažu: iako vas bogatstvo neće učiniti sretnijima, siromašni ćete biti još manje sretni.

Na kraju, sreća nije povezana s novcem. UN-ovo izvješće o sreći u svijetu smatra dohodak po glavi stanovnika i očekivani životni vijek važnim čimbenicima. No društvena podrška, sloboda i velikodušnost mogu biti jednako važni.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Ilustracija Fena)