Gorivo pojeftinilo, ali talasa pojeftinjenja ostalih proizvoda nema

Litar goriva na benzinskim pumpama jeftiniji je za gotovo jednu marku u odnosu na njegovu cijenu koja je prošle godine u julu dostigla maksimum. I trgovci i proizvođači hrane i prijevoznici saglasni su da je riječ o značajnom smanjenju cijene goriva, ali da još nije vrijeme za nove cjenovnike. Pojeftinjenje goriva očito neće rezultirati nižim cijenama druge robe.

Kada poskupljuje gorivo povećavaju se cijene svega ostalog. Kada se cijena goriva smanjuje niko ne vraća cijene na staro. Građani ogorčeni, ali navikli na sve moguće izgovore.

Proizvođači hrane poručuju da se ne može sve posmatrati kroz kolebanja cijene goriva. To smanjivanje, dodaju, anuliralo je poskupljenje električne energije.

“To pojeftinjenje od 30 posto je praktično 1 posto. A u međuvremenu smo imali poskupljenje struje tako da sam siguran da se neće odraziti na pojeftinjenje cijena proizvoda u svim drugim sektorima. Jedino u sektoru saobraćaja možemo očekivati neko pojeftinjenje usluga”, pojašnjava Nemanja Vasić iz Mesne industrije Trivas, Prnjavor.

Na formiranje cijena osim goriva, kažu ekonomisti, utiču i brojni drugi faktori. Na primjer meso, koje uvozimo iz Evrope, drastično je poskupjelo. Znatno su uvećani troškovi za plate. Tu je i inflacija.

“S jedne strane imamo olakšice po pitanju cijene goriva. S druge strane imamo poskupljenje po osnovu minimalne plate. I s treće strane imamo odlazak radne snage. Tako da vi morate danas da platite monogo više čovjeka kojeg hoćete da zadržite. A to sve neko mora na kraju da plati”, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Svi koji su se ponadali da će smanjivanje cijena goriva dovesti do talasa pojeftinjenja veoma su se prevarili. Možemo biti sretni ako cijene ostanu kakve jesu, ističu u prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača “Don”.

“Očigledno je možemo biti sretni da ne dođe do poskupljenja, jer svjesni smo da su svi već u januaru najavili poskupljenja iz razloga upravo poskupljenja električne energije. Tako da šta nas čeka u ovoj godini očigledno ćemo imati opet jednu turbulentnu godinu vezano za cijene. Kada nešto pojeftini neće pojeftiniti osnovne životne namirnice. Nadati se samo da im se neće drastično povećati cijena”, ističe Murisa Marić iz udruženja Don.

U cijeloj priči oko pojeftinjenja goriva profitiraće izgleda jedino vozači koji u ovom trenutku rezervoar toče za 50-ak maraka jeftinije u odnosu na prošlu godinu, što je barem neko rasterećenje za kućne budžete.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)