Muamer Zukić (SDA): Bosanci brane demokratiju od Zapada

Grupa političkih partija, okupljena oko SDP-a, ide putem protuustavne uspostave vlasti. To svima treba biti jasno! Ishodište puta kojim su krenuli u konačnici podrazumijeva formiranje vlasti suprotno trenutno važećim odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, napisao je  na svom Facebooku šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić (SDA).

“Kako bi prevazišli prepreku koja im stoji na putu, a koja se zove Ustav, traže da visoki predstavnik djeluje. To praktično znači – nećemo mi svoje dijelovanje uzakonit’, nego ćemo Ustav prilagoditi našem ‘nezakonitom’ djelovanju. Takav primjer bi bio vjerovatno prvi u pravnoj teoriji i historiji moderne države”, piše Zukić.

Dalje navodi da u pravu postoji Regula Catoniana, koja podrazumijeva pravilo otprilike sljedećeg sadržaja: “Ono što je od početka jednog slučaja nevaljano, ne može kasnije u tom istom predmetu konvalidirati”.

“Da pojednostavim, visoki predstavnik, ako bi nešto i mijenjao, to bi se eventualno moglo odnositi na sljedeći izborni ciklus. S druge strane, na neku pravnu silu se sve može. Samo što onda više ne možemo govoriti niti o pravnoj sigurnosti, niti o pravu uopće, ni modernoj državi, ni demokratiji – onda na sceni imamo jezik sile.

U slučaju da visoki predstavnik djeluje kako spomenuti prizivaju, mi ćemo biti u situaciji da branimo demokratiju od njega i onih koje predstavlja. Baš apsurd – Bosanci brane demokratiju od Zapada”, dodao je Zukić.

(TIP/Izvor: Patria/Foto: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.