U Gračanici će se graditi postrojenje za preradu vode vrijedno 1,6 miliona KM

U posjeti Gračanici ovih dana su boravili predstavnici Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini, predstavnici Češke razvojne agencije, kompanije „Geotest“ iz Brna i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša.

Time je počela prva etapa projekta zvanične inostrane saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom „Tehnološka isporuka za postrojenje za preradu pitke vode Stjepan Polje“ koji se realizuje u sklopu dugoročnog projekta „Efikasnije vodosnabdijevanje Grada Gračanice“.

Uspostava saradnje sa Češkom razvojnom agencijom je započeta u maju 2020. godine kada je Grad Gračanica preko Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH podnio prijedlog projekta „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje pitke vode Stjepan Polje u Gračanici“. Mjesna zajednica Stjepan polje obiluje vodom koja kvalitetom ne zadovoljava, te se ne može koristiti za piće jer sadrži visok udio željeza i mangana u svom sastavu.

Projektom je planirana izgradnja postrojenja za prečišćavanje pitke vode kapacitea 10 l/s sa mogućnošću proširenja na 20 l/s. Ovim će se obezbijediti vodosnabdijevanje za oko 3.500 stanovnika mjesne zajednice Stjepan Polje čime će se trajno riještiti problem nedostatka vode za piće zadovoljavajuće kvalitete.

Vrijednost projekta je oko 1.600.000 KM od čega je za realizaciju veći dio sredstava obezbijedila Češka Republika i to za dio koji se odnosi na tehnološko-mašinski dio projekta, dok će se građevinski dio projekta finansirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te sredstvima Budžeta Grada Gračanica.

Dodatno projektom je planirana i izrada projektnog dokumenta tzv. GENEREL kojim će se izvršiti analiza postojećih sistema vodosnabdijevanja za sve mjesne vodovode, u cilju da se dobiju preporuke za sistemsko rješavanje vodosnabdijevanja u onim mjesnim vodovodima kod kojih je prisutan nedostatak vode, a u okviru projekta provodiće se kampanja o podizanju svijesti kod učenika i stanovnika o značaju i očuvanju voda.

Uskoro počinju procedure javne nabavke za izvođenje građevinskih radova, dok je izvođač tehnološko-mašinskog dijela projekta već odabran.

(TIP/Izvor: Biznisinfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В сегодняшнем обществе финансовые трудности не редкость, и каждый человек может оказаться в ситуации, когда потребуется дополнительная финансовая помощь. На…

  2. В настоящей эпохе финансовые трудности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  3. В настоящей эпохе финансовые сложности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…