U Tuzli razmišljaju o uvođenju komunalne policije

Smeće na zelenim površinama, razbacan otpad oko kontejnera, divlje deponije – slika je to u mnogim bh. gradovima. Ni Tuzla, nažalost, ne zaostaje. U proljetnim i ljetnim mjesecima problem je izraženiji. Iako su kante za smeće postavljene svuda po gradu, otpad ipak završi na javnim površinama. Možda bi osnivanje komunalne policije moglo građane dovesti u red.

Zakonom o komunalnim djelatnostima Tuzlanskog kantona definisano je da nadzor nad komunalnim djelatnostima vrše komunalni inspektor i komunalni redari kojih u Tuzli ukupno ima 13. Prvi čovjek grada Zijad Lugavić ističe da nema velike razlike između komunalne policije, kakvu imaju RS i Srbija i naših komunalnih inspektora, osim u činjenici da su ovi prvi uniformisani.

„Možda da idemo u tome pravcu da uniformišemo komunalne redare i komunalne inspektore, kako bi oni kod građana bili prepoznatljiviji i da na takav način preventivno djelujemo i sprečavamo neodgovorne sugrađane i sugrađanke koji na za to nepredviđen mjesta bacaju smeće i drugi otpad“, navodi Lugavić.

„Grad smo pokrili i s posudama uz šetnice, gradske trgove, parkove. U rubnim mjesnim zajednicama organizvano vozimo otpad. Ali se dešava da neodgovrni građani odlažu građevinski otpad, da odlažu nešto što nije komunalni otpad, gdje smo mi tu nemoćni“, ističe Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

Nažalost, neodgovornih pojedinaca je uvijek bilo, ali zato treba raditi na podizanju svijesti o čuvanju životne sredine još od školskih dana.

„ Kako ne bismo voljeli da bude u našoj kući tako, ne treba da dopustimo da nam bude i takvo okruženje. Svjedoci smo, Ilinčica je prelijepo urađena, ali neodgvorni pojedinci dođu, provedu kvalitetno svoje vrijeme i ostave smeće iza sebe“, ističe Lugavić.

„Bez obzira na naše aktivnosti na održavanju zelenih površina, na prikupljanju i deponovanju komunalnog otpada, imamo još uvijek situacija da građani odlažu otpad na za to nepredviđena mjesta“, dodaje Bećirović.

A na Gradskom vijeću Tuzla je 2021. godine Klub vijećnika SDP-a uputio Inicijativu o mogućnostima otklanjanja zakonske prepreke radi formiranja komunalne policije Grada Tuzla. Od tada do danas nije bilo pomaka.

„Svjedoci smo nekih vandalskih činova koji možda prođu nesankcionisano prije svega zbog sporosti i tromosti čitavog ovog aparata koji je kreiran i uspostavljen. Nama je potrebna neka sanckija i represija da ne bismo činili neka nedozvolja ponašanja i akte“, kaže Anel Ibeljić, vijećnik SDP-a u GV Tuzla.

A poznato je da smo kao društvo veoma oprezni kada odemo u zemlje Evrope i pazimo na svaki svoj pokret, a ponajviše zbog straha da ne budemo kažnjeni. Stoga, možda bi nas upravo osnivanje i prisutnost komunalne policije natjerala da se ponašamo odgovorno prema svojoj zajednici.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica:  Azra Bećirović)