Jezero Balkana, turistički biser Bosne i Hercegovine

Najveći turistički biseri na području općine Mrkonjić Grad, u kojoj postoje dobri prirodni uslovi za razvoj brdsko-planinskog i seoskog turizma, su planina Lisina i jezero Balkana u njenom podnožju.

Jezero Balkana, udaljeno četiri kilometara od centra općine, pored nekadašnjeg “Puta AVNOJ-a” (Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać), najatraktivnije je izletište u tom kraju. Omeđeno je pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama.

Balkanu čine dva ovalna vještačka jezera, Veliko i Malo, ukupne površine 56.000 m2. Izgrađena su ’50-ih godina 20. vijeka.

Napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih (podvodnih), izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna Rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 kilometara se ulijeva u Vrbas. Manji dio jezera uređen je kao kupalište, a veći je bogat pastrmkom.

Ime jezera nema veze sa imenom Balkan, budući da su, prema predanju, tu bila dva snažna i duboka izvora – bunara, puna ribe. Kako se riba na turskom kaže “baluk”, izvori su prozvani Baluk-hana (stanište riba). Vremenom je ime promijenjeno u Balukana, i na kraju je ostalo samo Balkana.

Osim brojnih izletnika iz cijele Bosne i Hercegovine koji tokom ljeta posjećuju Balkanu, brojni su gosti iz zemlja regiona. Najviše ih je iz susjedne Srbije, uglavnom iz Beograda i Novog Sada, od kojih mnogi vode porijeklo sa tih prostora te odmor provode kod rodbine.

(TIP/Izvor: Fena)