CIN: Nenad Nešić nije prijavio imovinu koju posjeduje u Srbiji

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić nije ispunio zakonsku obavezu o imovinskom kartonu s obzirom na to da nije prijavio stan i kuću koje posjeduje u Srbiji, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Nešić je određenu imovinu prijavio, ali je izostavio kuću i stan u Novom Sadu koju ima zajedno sa suprugom Majom.

Stan od 98 kvadrata nalazi se u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave, navodi se u tekstu. Novinarima CIN-a, Nešić je rekao da nije znao da treba prijaviti i imovinu supruge, a kada su mu pročitali odredbe zakona, prekinuo je telefonsku vezu.

Prema zakonu, političari na funkcijama obavezno treba da prijave sve što posjeduju, uključujući i imovinu koja je u vlasništvu supružnika.

Novi ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić je u obrascu o imovini koju posjeduje prijavio da ima dva stana i dvije garaže u Tivtu u Crnoj Gori, kuću i zemljište u Sarajevu, kao i zemljište u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj.

Naveo je i da ima porodične veze sa firmama “N Trade”, “Dar Company” i “Energoinvest Automatika”, koje su u vlasništvu njegovog brata i oca, a da je firma “N-group” u njegovom vlasništvu.

CIN je naveo da ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja da prijavi sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prešutio da ima firmu “N-group” koju je osnovao 2016. godine, a nije je prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH 2018. godine, pošto je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: CIN)