Zukić: Možemo svi biti dio vlasti, zašto ne probati i to!?

01.02.2023 19:08
 

Gost zdanja Rezimea FTV-a bio je Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije.

Kaže da izvršnu vlast imenuju predsjednik i potpredsjednici Federacije.

“Tako da je to preduvjet da bismo imali imenovanu Vladu. Utvrđeni su prijedlozi za predsjednika i potpredsjednike Federacije i sad imamo proceduru koja nije nimalo jednostavna. Višeslojna je i podrazumijeva nekoliko nivoa.”

Ističe da je politički preduslov politički dogovor koji će imati potreban kapacitet na svim nivoima.

“U ovom momentu bez SDA i DF to ne bi bilo moguće. Teško je kazati ko diktira formiranje vlasti. Svi na neki način daju svoj doprinos. Mi imamo jedan politički projekat koji je u javnosti etabliran, tako su sami sebe nazivali, kao Osmorka koji evo prolazi kroz određene poteškoće i očigledno je u nekom prekolapsnom stanju i teško bi bilo reći da će iz tog kruga nego voditi procese, posebno kad se uzme u obzir broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, broj delegata u državnom Domu. Taj paket, taj politički aranžman u Domu naroda ima jednu ruku. Nosilac ili kičma te Osmorke SDP nema nijednu. Ali ono što je suštinski važno je da dođemo do potrebnih kapaciteta, do potrebnih koalicija koje će osigurati nesmetano i formiranje i funkcioniranje vlasti.”

Zukić navodi da SDA od početka razgovara sa svima koji participiraju u vlasti.

“Sa nekima više, sa nekim manje. I sve vrijeme je naša ruka pružena, smatramo da je to odgovorno u ovom aktuelnom trenutku u našoj državi. Smatramo da treba svima da damo priliku da formiramo jednu stabilnu vlast. Stabilna većina je uglavnom široka većina, u smislu broja parlamentaraca, delegata koji su uključeni u taj jedan paket.”

Naglašava da razgovori koje SDA vodi idu u pravcu da se osiguraju kapaciteti na svim nivoima vlasti.

“Neki nas sami kontaktiraju koji su dio te Osmorke koja prolazi jednu fazu koja će u narednim danima vjerujem značiti i okončanje tog projekta. U tom smislu vjerujem da svi ovi partneri mogu biti interesantni kako bismo postigli tu neku širinu. Neki od njih su i naši tradicionalni partneri. DF je naš stabilan partner s kojim sve vrijeme držimo korektan, stabilan odnos. Kada je u pitanju Dom naroda mi smo podržali kandidata koji dolazi iz reda Stranke za BiH. I to je znak, signal razgovaranja, uspostavljanja već nekih partnerskih odnosa. Mi smo sa SzBiH i u TK-u u aktuelnoj vlasti i imamo pozitivna iskustva. NES je pokazao jednu ozbiljnost, jedan državnički odnos kad je izašao iz državne koalicije koja je podrazumijevala neke procese koji nisu u korist BiH.”

Zukić navodi da aktuelna Osmorka ne može osigurati ni kvorum za održavanje sjednica Doma naroda, te da bi bilo nemoguće funkcionirati.

Kada je riječ o SDP-u kaže da SDA od početka nije nikoga isključivala.

“Nismo govorili o famozno nikada s ovim, nikada s onim. SDP sigurno sa sobom nosi jednu poslaničku širinu zato što ima značajan broj predstavnika u domovima i to valja uzeti u obzir. Naravno to ima i neku svoju drugu stranu medalje. Mi ćemo donositi odluke na nivou organa stranke. Osmorka je pokazala jedan servilan odnos u odnosu na neke antidržavne politike i to bi bila ključna razlika u programu u kojem bi učestvovala SDA. Dakle ne isključujem mogučnost da to bude i SDP. U TK-u je već bilo neki kontakata. Ulaskom SDP-a u vlast u Tuzlanskom kantonu ne znam ko bi bio opozicija. Bili bismo svi u vlasti. To još nismo probali. Svašta smo u ovim nekim političkim kombiniranjima probali, nismo probali tu varijantu u kojoj smo svi u vlasti. Ne isključujem ni tu mogućnost, ali to može samo biti da bude dirigirano sa nivou Federacije i države.”

Na pitanje ima li za SDA nepoželjnih partnera i šta je sa NiP-om Zukić odgovara: “SDA je spremna razgovarati sa svima. Naravno to ne podrazumijeva i dogovor sa svima. Nama je cilj da imamo stabilnu većinu. Dakle nema onih koji su apsolutno nepoželjni. “

Naglašava da je važno da patriotski front bude u institucijama.

“HDZ, s obzirom na svoj poslanički kapacitet, je praktično nezaobilazan. Ako želite formirati vlast na ovom nivou i ta vrsta razgovora mora postojati. Mi imamo iskustva rada i djelovanja sa HDZ-om, više nego što ih ima Osmorka.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Fena)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.