Novalić: Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji BiH do sada

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na prvoj hitnoj sjednici nakon usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu donijela odluku o povećanju penzija u Federaciji BiH za 11,1 posto.

Premijer FBiH Fadil Novalić zahvalio je zastupnicima u Predstavničkom domu i delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta što su prepoznali važnost usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu.

– Time su omogućili Vladi Federacije BiH da ispuni obećanje o povećanju penzija od 1. januara za 11,1 posto. Želim obavijestiti penzionere da smo upravo održali hitnu sjednicu Vlade Federacije, te donijeli potrebnu odluku kako bi januarske penzije, uvećane za 11,1 posto, bile isplaćene na vrijeme. Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji BiH do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim penzionerima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati – potvrdio je premijer.

Podsjetio je da su penzije u zadnjih deset mjeseci povećane četiri puta, što je značajno uticalo na poboljšanje položaja penzionera s obzirom na krizu povećanja cijena.

Napomenuo je da je sve posljedica usvajanja Zakona o PIO-u 2018. godine, koji je definitivno omogućio da se penzioni fond “izliječi”.

– Ako pogledamo unazad vidjet ćemo da je od 2018. godine do danas zakon bio tako socijalno orjentisan da su najniže penzije porasle za 52 posto, sa 326 na 495, a da za to vrijeme najveće penzije nisu uopšte rasle. Prvi put će i one rasti jer je dosegnuta zakonska klauzula odnosa jedan prema pet. Time smo fond učinili socijalnim – kazao je Novalić i dodao da su penzioneri bili i ostali prioritet Federacije BiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača također je zahvalio zastupnicima što su prepoznali jako osjetljivu tačku i imali dovoljno senzibiliteta da vode računa i o brizi o penzionerima.

–  Briga o penzionerima je jedan od prioriteta u radu Vlade FBiH kao i samog Ministarstva rada i socijalne politike. To je naša obaveza jer jednostavno znamo koliko je ta kategorija ugrožena i kakve probleme oni imaju. Želimo da pomognemo i da ih zaštitimo – kazao je Drljača.

Podsjetio je na visoku inflaciju u prošloj godini koja je značajno ugrozila standard, zbog čega je vlast trebala na određeni način reagovati.

–  U tom smislu donesena je i današnja odluka Vlade, davanje saglasnosti na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO o akontativnom usklađivanju penzija za 11,1 posto što predstavlja kontinuitet aktivnosti Vlade. Konačno usklađenje izvršit će se 15. aprila kako je zakonom propisano, ali ne možemo prejudicirati koliko će biti konačno usklađivanje, ali će se razlika u odnosu na 11,1 posto isplatiti retroaktivno od 1. januara – izjavio je ministar.

Kako je kazao, formula usklađivanja je rast potrošačkih cijena i rast bruto – društvenog proizvoda.

Također, navodi da osnovicu za usklađivanje penzija predstavlja penzija koja je isplaćena u decembru prošle godine i na taj iznos se utvrđuje uvećanje od 11,1 posto.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Harun Muminović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.