Vlada TK: Zaštita porodice u fokusu socijalnih davanja

24.01.2023 12:47
 

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi. Odlukom je utvrđen iznos subvencioniranja dijela troškova boravka u predškolskoj ustanovi u visini cijene boravka za odgovarajući mjesec a najviše u visini do 130,00 KM za cjelodnevni boravak i do 90,00 KM za poludnevni boravak, izuzev za period obaveznog predškolskog odgoja i produženog boravka. Pravo mogu ostvariti djeca predškolskog uzrasta upisana u predškolsku ustanovu, a koja su iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, privremene novčane pomoći, djeca samohranih roditelja koji sami izdržavaju djecu i djeca sa smetnjama u razvoju, a da nisu korisnici sredstava za istu namjenu po drugom osnovu. Ukupno planirana sredstva za subvencioniranje dijela troškova boravka djece u predškolskim ustanovama iznose 84.000,00 KM.

Vlada je također utvrdila visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 2,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi. Pravo imaju djeca iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, odnosno djeca čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja, samohrani roditelji, a isti ne ostvaruju prihode od kojih bi se izdržavali ili postoje drugi uzroci koji su doveli do toga da se nalaze u teškom stanju socijalne potrebe, a prema ocjeni nadležnog centra za socijalni rad.

Utvrđen je iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece u visini od 1.500 KM. Pravo iz prethodnog stava mogu ostvariti roditelji za treće i svako slijedeće dijete rođeno u 2023. godini. Za podršku pronatalitetnoj politici kroz realizaciju samo ovog prava, Vlada je ove godine osigurala pola miliona KM.

Također, data je saglasnost i na Program raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći za 2023. godinu koji je donijelo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak.  Ovim programom centrima za socijalni rad su, prema broju stanovnika, broju nezaposlenih osoba, broju korisnika stalne novčane pomoći, broju korisnika jednokratnih novčanih pomoći, broju korisnika dodatka na djecu, te broju penzionera sa najnižom penzijom raspoređena su sredstva u ukupnom iznosu 800.000 KM.

Ostale odluke

Vlada je izmijenila i dopunila uredbe o visini, uslovima, kriterijima i postupku realizacije dodatne novčane pomoći zaposlenim i nezaposlenim majkama porodiljama čime je otkočen proces dalje isplate dodatne novčane pomoći u nepromijenjenom iznosu odnosno, 996 KM za nezaposlene majke porodilje i razlike primljene naknade umjesto plaće do 996 KM za zaposlene majke porodilje.

Vlada je rad direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Dževada Kormana za period od 01.12.2021. godine do 30.11.2022. godine, ocijenila ocjenom odličan.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je razriješila dužnosti člana Upravnog odbora JU „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ Tuzla, te na ovo mjesto privremeno imenovala novog člana, te donijela više rješenja o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika i članova školskih odbora u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.