Predstavljena studija ‘Tuzla pametan grad – grad budućnosti’

Centar za ekologiju i energiju u  utorak je predstavio studiju  “Tuzla pametan grad – grad budućnosti” koja daje osnovne smjernice u kojem pravcu grad Tuzla treba da se razvija da bi postao pametan grad. Pametan grad je onaj grad koji koristi digitalne tehnologije kako bi svoje svakodnevne aktivnosti učinio produktivnijima- s manje troška, nudeći time kvalitetnije usluge svojim građanima, te stvarajući pogodno tlo za nove investicije, privredni rast, ali i kvalitetniji i privlačniji život.

Studiju je izradio Centar za ekologiju i energiju, u partnerstvu sa EDUTUS Univerzitetom iz Budimpešte i u saradnji sa Gradom Tuzla.

„Tehnološke inovacije proteklih su godina preplavile svijet, a iz poslovnog se aspekta inovacijama daje posebna pažnja s obzirom da se radi o strateškom faktoru za poslovanje. Tehnološke inovacije postale su važan dio i privrednog razvoja na državnim nivoima, s obzirom da predstavljaju razvojni preduslov. Tehnološke inovacije svoje mjesto pronalaze i u urbanim sredinama. Razvoj tehnologije i trendova kao i sve veća urbanizacija pred gradove je stavila nove izazove 21. stoljeća. Sve više se razvijaju pametna rješenja s ciljem da riješe neka od najkompleksnijih problema s kojima se savremeni gradovi susreću. Konkurentnost i održivost svakog grada neophodni su, a moguće ih je postići jedino integrisanjem različitih razvojnih dimenzija poput ekonomije, brige za okoliš, mobilnosti, ljudi i upravljanja gradom. Sposobnost ovakve integracije moguća je upotrebom koncepta pametnog grada. Stoga ova Studija ima veliki značaj za grad Tuzlu i njen budući razvoj ka pametnom gradu“, rekao je vršioc dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić.

Na predstavljanju studije su se okupili predstavnici javnih komunalnih preduzeća, javne uprave, obrazovnih institucija, nevladinih organizacija, građana i medija, te se nakon prezentacije studije diskutovalo o mogućnosti nastavka aktivnosti koje će doprinijeti da Tuzla postane pametan grad.

„Ova Studija daje odlične osnove za izradu strategije Tuzla pametan grad. Strategija će dati ključne elemente misije, vizije i operativne ciljeve razvoja grada, tako da je preporuka da Grad Tuzla u narednom periodu planira izradu ove strategije“, istakla je direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, Džemila Agić.

Studiju “Tuzla pametan grad – grad budućnosti” je finansirao Zeleni centar Zapadnog Balkana kroz projekat Univerziteta Edutus, uz podršku Vlade Mađarske.

Video: RTV7

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Привет любители музыки! Очень рада, что нашла эту песню благодаря проекту Музыкальная Волна. Рома Фобос - находка для ценителей качественной…