Jasmin Imamović u intervjuu za TIP: ‘Bosni i Hercegovini je potrebna državnička politika’

24.01.2023 13:12
 

˝Bosni i Hercegovini je potrebna državnička politika˝, kazao je  u intervjuu za TIP bivši gradonačelnik Tuzle i aktuelni zasatupnik SDP-a u  Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Prema njegovom mišljenju, državnička politika je ona koja je svjsna činjenice da su Ustav i zakoni iznad svih nas, da je interes države ispred svakog ličnog, pojedinačnog ili stranačkog interesa.

TIP: Koliko kao državni parlamentarac možete doprinijeti Bosni i Hercegovini, Tuzli, Tuzlanskom kantonu…? Šta će biti fokus vašeg djelovanja?

Imamović: Jasno je da sam jako vezan za Tuzlu i da ću uvijek raditi u interesu grada čiji su mi građani, glasajući više puta na direktnim izborima za mene, učinili veliku čast da budem gradonačelnik najduže u historiji Tuzle. Moji prioriteti su uvijek vezani za Tuzlu ali i za Tuzlanski kanton, Distrikt Brčko i Posavski kanton, jer se radi o mojoj izbornoj jedinici. Kao i do sada, uvijek ću biti odan Bosni i Hercegovini. Nije dobro za Bosnu i Hercegovinu što su Tuzla, Tuzlanski kanton, Distrikt Brčko i Posavski kanton, u saobraćajnoj izolaciji. Ovaj, ekonomski i demografski najjači dio Bosne i Hercegovine, ojačao bi čitavu državu, ukoliko bi prestala njegova saobraćajna izolacija. Najmnogoljudniji dio Bosne i Hercegovine nema niti jednog metra autoputa! Zato mi je jedan od prioriteta pritisak na vlast BiH i Federacije BiH, da se što prije krene u gradnju autoputa Tuzla-Srebrenik-Brčko-Orašje i nakon toga Tuzla-Žepče. Isto tako, za Tuzlu i Kalesiju je veoma važan produžetak Južne saobraćajnice od Prinčeve džamije do Slavinovića, a treba nam i treća traka na postojećem magistralnom putu Sarajevo – Tuzla. Važno je i bolje saobraćajno povezivanje sa Gračanicom i Gradačcem. Važno je i oživljavanje starog projekta pruge Sarajevo, Tuzla, Brčko, a prevažno je ubrzavanje ugradnje uređaja za odsumporavanje na Termoelektranu Tuzla. Osim toga, zanima me kulturna strategija zaštite zajedničkih bosanskohercegovačkih vrijednosti, a zanimaju me i zakoni čije smo izmjene zahtijevali davno.

‘Bosna i Hercegovina nema strategije za odbranu zajedničkih bosnskohercegovačkih vrijednosti’

TIP: Spomenuli ste kulturnu strategiju. Zaista, napade na bosanski jezik, kulturu, započete u 19.stoljeću, nacionalisti intenziviraju a Bosna i Hercegovina još nema strategiju odbrane. Zašto?

Imamović:  Na negiranje bosanskog jezika ja sam odgovorio višestrukim objavljivanjem bosanskog rječnika Muhameda Hevaie Uskufija i Kućom bosanskog jezika. Jer, bosanski jezik nije ni bošnjački, ni srpski, ni hrvatski, nego bosanski, bosanskohercegovački.Na negiranje kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti, odgovorili smo spomenikom prvom bosanskom kralju Tvrtku, gradnjom na Slanoj Banji Platoa posvećenog Titu i narodnim herojima iz 2.svjetskog rata, kao i herojima i poginulim braniocima u odbrambeno oslobodilačkom ratu 92.-95., kao i redovnim manifestacijama, našom ukupnom spomeničkom i manifestacionom kulturom. Tuzlu smo osnivanjem Nagrade Meša Selimović, pretvorili u glavni grad romana Zapadnog Balkana. Glavni smo centar i pozorišne i likovne umjetnosti u vrijeme održavanja festivala, centar mladih u vrijeme Kaleidoskopa. Vrijeme je da taj primjer širimo na Bosnu i Hercegovinu. Dva velikodržavna koncepta iz polovice 19. stoljeća su davno napisana, a Bosna i Hercegovina nema strategije za odbranu zajedničkih bosnskohercegovačkih vrijednosti. Vrijeme je da se i takva strategija, koja se tiče i nauke i umjetnosti i obrazovanja, jednom napiše. Neki njeni elementi su već raelizirani u Tuzli, ali potrebno je da se taj primjer širi na sve gradove i općine koje su toga svjesne.

TIP: Jeste li zato više puta ponovili da se Bosna i Hercegovina najbolje brani i štiti na tuzlanski način?

Imamović: Jesam. I ne samo zato. Kada bi u Bosni i Hercegovini međunacionalni odnosi bili kao u Tuzli, Bosna i Hercegovina bi bila uspješnija i sretnija.

TIP: Imamo mnogo političara i politikanstva…Može li država bez državnika i državničke politike?Stalno smo u stanju blokade. Može li se država deblokirati?

Imamović: Bosni i Hercegovini je potrebna državnička politika. Po mom mišljenju, državnička politika je ona koja je svjesna činjenice da su Ustav i zakoni iznad svih nas, da je interes države ispred svakog ličnog, pojedinačnog ili stranačkog interesa. Državnička politika je dugoročna i ne smiju je ometati dnevnopolitički incidenti. Voditi državničku politiku znači i trepjeti niske udarce i ne loviti poene, ne raditi za sebe nego za državu. Građani Bosne i Hercegovine bez obzira na to u kojem gradu, općini ili selu žive, bez obzira na to koje su nacije ili spola, imaju slične brige i želje. To su ljudski strahovi od lošeg zdravstvenog ili obrazovnog sistema, strah od siromaštva, nezaposlenosti, odlaska djece u inostranstvo, želja za kvalitetnijim životom. Daleko je više onoga što nas veže, nego onoga što nas razdvaja. U politici postoje sporna i nesporna pitanja, pitanja o kojima nije moguće postići konsenzus i ona oko kojih je moguće postići dogovor. Problem je u tome što pitanja oko kojih je nemoguće postići konsenzus, odlažu rješavanje pitanja oko kojih se svi slažemo i kojih je daleko više nego spornih pitanja. Mislim da je izlaz u tome da što prije riješavamo pitanja oko kojih se slažemo, jer su jednako važna svima, a da za poslije ostavimo ona teška pitanja. Ako tako krenemo, a na putu smo da se oko toga postigne dogovor, moguće je pokrenuti Bosnu i Hercegovinu. Ako se Bosna i Hercegovina pokrene, onda njen napredak ne mogu zaustaviti sporna pitanja. Hoću reći da će se sporna pitanja riješiti daleko lakše nego što nam se u ovom trenutku čini.

TIP: Naglašavate da je važan nastavak kontinuiteta razvoja Tuzle. Zašto smatrate da je kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić osoba koja može nastaviti taj proces?

Imamović: Dr Zijad Lugavić ima iskustvo, znanje i poštenje. Njegovo iskustvo zasniva se na činjenici da je radio poslove državnog službenika, ali bio i izvršni direktor za Bosnu i Hercegovinu u to doba najjače trgovinske firme na Zapadnom Balkanu. Bio je i direktor Javne ustanove i čak 10 godina je obavljao dužnost pomoćnika gradonačelnika. Osnovni posao gradonačelnika je rukovođenje službama za upravu i upravnim organizacijama. U njegovoj nadležnosti je bilo i 21 gradsko javno preduzeće i ustanova. Za razliku od svojih protivkandidata, dr Zijad Lugavić je radio u službama za upravu i već deset godina tim službama rukovodi. On na osnovu ličnog iskustva i rezultata svoga rada, zna šta su službe za upravu, za što su one nadležne i kako njima treba rukovoditi. Zijad Lugavić bio je moj prvi saradnik, koji je kao vršilac dužnosti gradonačelnika već dokazao da to može izvrsno raditi. Od svih ljudi koji su se kandidovali na ovim prijevremenim izborima za gradonačelnika, samo dr Zijad Lugavić može sačuvati postigno i rukovoditi stvaranjem novih vrijednosti.

Osim toga, kao moj prvi saradnik više od deset godina, vezan je za mnoge uspješne projekte. Među protivkandidatima imate ljude koji su pokušavali da kompromituju i sruše neke projekte od epohalnog značaja za građane Tuzle i Tuzlu. Pokazali su da neke velike uspjehe Tuzle, po kojim je naš grad postao prepoznatljiv i poštovan od cijeloga svijeta, naprosto mrze.  A Zijad Lugavić, koji je, zajedno sa mnom i ostalim saradnicima, te projekte stvarao, za njih se emotivno vezao, bit će najpouzdaniji zaštitnik svega dobrog i pouzdan kreator novih projekata.

Petog februara ove godine građani biraju novog gradonačelnika. Važno je izabrati dr. Zijada Lugavića jer on je i pošten i iskusan i obrazovan čovjek. Dovoljno  je pročitati njegovu biografiju i uporediti je sa biografijama konkurenata i čistog i punog srca glasati za Zijada Lugavića.

Dr Zijad Lugavić je za razliku od drugih protivkandidata, član i kandidat SDP-a, jedne od najvećih partija u Bosni i Hercegovini. On projekte važne za Tuzlu neće raditi sam. Iz SDP-a je član predsjedništva Denis Bećirović, Zijo Lugavić ima nesebičnu podršku svih pet poslanika SDP-a u državnom parlamentu, svih poslanika SDP-a u parlamentu Federacije BiH i onih vlada u kojima će participirati SDP BiH. On ima podršku svih gradonačelnika gradova i općina u kojima je na vlasti SDP. Osim što je kandidat SDP-a, on je i kandidat Tuzlanske alternative, a javno će ga podržati i NIP i većina stranaka osmorke, kao i mnogi samostalni vijećnici, istaknuti intelektualci i brojni građani Tuzle. Na osnovu takve i još šire podrške dr. Zijad Lugavić će efikasnije ostvarivati zaštitu izgrađenog i stvaranje novih vrijednosti nego neko ko iza sebe nema ovako snažnu i široku podršku.

Ovo nisu izbori za vijeće, Gradsko vijeće je formirano 2020.godine i u tom vijeću Zijada Lugavića podržavaju skoro svi vijećnici. Jednoglasno je izabran za vršioca dužnosti. A bez većine u Vijeću, gradonačelnik ne može raditi. Ovu većinu, od svih šest kandidata za gradonačelnika, ima samo i jedino dr Zijad Lugavić.

Iskustvo, znanje i poštenje Zijada Lugavića, kao i rezultati njegovog dosadašnjeg rada, jedina su garancija za nastavak kontinuiteta razvoja Tuzle. Molim građane da izađu na izbore petog februara i glasaju za dr. Zijada Lugavića.

(TIP/razgovarao: Adis Jašarević/Foto: Arhiva)

2 komentara na Jasmin Imamović u intervjuu za TIP: ‘Bosni i Hercegovini je potrebna državnička politika’

  1. crnidzo

    24. 01. 2023. - 16:26

    Najbolje da nam ti kazes sta je Bosni potrebno.. Jesi se zacesljao frajeru.. Ti bi izgleda da budes predsjednik… Kako si krenuo..

  2. brcanskamalta

    26. 01. 2023. - 17:35

    Nista tamo ne kaze niti ga ko pita. Uvalio se za poziciju, a drzavu ko… Dize ruku kako mu kazu Dodik i Covic. Vidimo i s kojim rezultatima.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.