Odlikovana od kraljice Elizabete; Najcitiranija bh. naučnica je Tuzlanka prof. Adisa Azapagić

Profesorica Adisa Azapagić nagrađena je 2020 godine priznanjem Member of the Order of the British Empire (MBE) – članom Reda Britanske imperije. Ona je redovna profesorica, istraživačica hemije na Univerzitetet Manchester, porijeklom je iz Tuzle.

Izabrana je u Kraljevsku akademiju za inžinjerstvo (The Royal Academy of Engineering), i to bilo njeno prvo veliko priznanje za njen doprinos inžinjerstvu. Trenutno radi kao profesorica i istraživačica na The University of Manchester. Osim toga, članica je Američkog instituta za hemijski inžinjering.

Prof. Adisa Azapagić je diplomirala hemijsko inženjerstvo 1984. godine na Univerzitet u Tuzli – University of Tuzla, i 1988. magistrirala. 1985. godine Azapagić je pokrenula izuzetnu akademsku karijeru na Odsjeku za Hemijsko inženjerstvo, Univerzitet u Tuzli. Od 1985-1992 je obavljala dužnost asistenta u nastavi i istraživanju.

  1. godine zahvaljujući stipendiji British Councila preselila u Veliku Britaniju, s namjerom da provede nekoliko mjeseci na usavršavanju na University of Leeds. U toku njenog boravka u Leedsu
  2. ponuđeno joj je da produži boravak i uradi doktorat na University of Surrey. Nakon završenog doktorata ponuđen joj je i posao docenta na istom univerzitetu, što je bio i početak njene
  3. akademske karijere.

Između 2001-2007 bila je i direktorica kompanije Industrial Ecology Solutions (IEcoS).

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima: 2010. godine dobila je nagradu Institucije hemijskih inženjera za izuzetna dostignuća u hemijskom i procesnom inženjerstvu. Osvojila je GlaxoSmithKline nagradu za inovacije 2011.

Ona predvodi mnoge industrijske saradnje, uključujući projekte s Procter & Gamble, Kraft Foods, Whirlpool Corporation. 2015. osvojila je nagradu Univerziteta u Mančesteru za izuzetnu dobrobit za društvo. Azapagic razvila je preko 10 softvera uključujući softver za izračunavanje ugljičnog otiska na Univerzitetu u Manchesteru (CCaLC).

Azapagić je osnivačica i glavna urednica naučnog časopisa, Elsevier održive proizvodnje i potrošnje. Napisala je mnoge knjige i preko 120 vrhunskih istraživačkih radova!

Ovu vijest, kao i brojne druge o uspješnim Bosancima i Hercegovcima u svijetu, sa javnošću je podijelio Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

(TIP)