Budva je Las Vegas za istospolne parove: Matičarka otkriva detalje sa gay svadbi

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori stupio je na snagu 15. jula 2021. godine, a Budva je definitivno najpopularnija destinacija za vjenčanja u regionu, nekad samo hetero, a sada i istopolnih parova.

Osim državljana Crne Gore i Srbije, istopolne brakove u ovom primorskom gradu, sklopili su i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine, Češke, Španije, Irske i Belorusije.

„U toj prvoj godini bilo je sklopljeno četiri partnerstva u Budvi, dok je u 2022. bilo još 27 parova, koji su pred našim matičarima rekli sudbonosno ‚da‘. Teritorijalna pripadnost ili struktura tih parova je različita. Sklapanje brakova između lica istog pola počelo je sa parom iz Srbije. Dvije žene, državljanke Srbije, su u ljeto 2021. započele ove svečanosti i dale vjetar u leđa ostalima koji su o tome još samo razmišljali. Dolaze nam sada parovi iz svih opština Crne Gore, iz Srbije, ali najveći broj parova su stranci, uglavnom Rusi, Ukrajinci i Česi“, priča Žana.

Ona navodi da su česti i mešoviti brakovi.

„Dešava se da je jedan partner ili partnerka iz Srbije, a drugi ili druga, iz inostranstva. Ono što ih najviše zanima kada nas zovu ili nam pišu, je potrebna papirologija, a na osnovu učestalosti poziva od početka ove godine, čini mi se da će se broj istopolnih brakova znatno povećati. Iz Srbije nas najčešće zovu da pitaju šta im je potrebno od dokumentacije, jer valjda misle da ne mogu ovde da se vjenčaju ukoliko bar jedno od njih nema državljanstvo, ali to nije neophodno“, kaže ova matičarka.

Budva je za istopolne parove iz Srbije kao Las Vegas za Amerikance.

„Parovi, državljani Srbije se vjenčavaju leti, kada dođu na odmor, na ljetovanje, pa im je Budva kao u Americi Las Vegas – vjenčanje na brzinu. Prethodno se raspitaju za papire i ponesu sve što im je potrebno, a onda ‚sa plaže‘, dođu u opštinu i vjenčaju se. Oni nisu u mogućnosti da se vjenčaju u svojoj državi, pa jedva dočekaju da dođu kod nas, a mnoge ponese i ljetnja atmosfera, more, sunce, relaksacija i onda, ponekad ishitreno, uđu u bračne vode, baš kao na filmovima“, priča sagovornica za Nova.rs.

Istopolnim parovima najvažnija je diskrecija, ističe ona.

„Oni još uvijek nemaju slobodu da se vjenčavaju na otvorenom prostoru, da prave velike svadbe i veselja na plažama, u baštama restorana i slično, kao što to rade hetero parovi. Najveći broj istopolnih brakova se zato obavlja u zgradi opštine. Samo smo jedan par, dva muškarca, u pitanju su bili stranci, vjenčali na otvorenom. Bilo je to na brodu, u blizini Budve i bila je veoma lijepa ceremonija“, sjeća se Žana.

Nažalost, parovima iz Srbije i iz BiH, u njihovoj zemlji, vjenčani list ne znači ništa.

(TIP/Izvor: Nova.rs)