Krišto u Davosu: Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazala je u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu i tokom posebne sesije “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu” da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira saradnju i otvorenost.

Istaknula je da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju saradnje s Evropskom unijom.

– Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli – poručila je Krišto, dodajući da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva.

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva zapadnog Balkana, posebno ako se saradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Kazala je i da se aktuelna kriza mora pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

– Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnju saradnju zemalja zapadnog Balkana – istaknula je Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama zapadnog Balkana Krišto je izdvojila bolju saradnju s Evropskom unijom i njezinim institucijama, naglašavajući da Bosna i Hercegovina, a i zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku EU više nego ikada.

– Unatoč svim izazovima, Evropska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. decembra prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Evropske unije – izjavila je Krišto.

Izrazila je i ličnu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose regije s evropskom porodicom.

(TIP/Izvor: Fena)