Video: Među poginulim u padu helikoptera u blizini vrtića su ministri i djeca

U padu helikoptera u gradu Brovari u ukrajinskoj regiji Kijev u srijedu je poginulo najmanje 18 ljudi, uključujući ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, njegovog prvog zamjenika i državnog sekretara, potvrdio je guverner Kijeva. “Tragedija u Brovarima. Broj žrtava je povećan. Poginulo je 18 osoba, uključujući troje djece. Povrijeđeno je 29 osoba, među kojima je 15 djece. Nastradalima je pružena sva neophodna pomoć. Sve hitne usluge su na licu mjesta”, rekao je guverner Kijeva Oleksij Kuleba.

Ranije je potvrdio da se radi o helikopteru Državne službe za vanredne situacije Ukrajine koji je pao u blizini vrtića i stambene zgrade.

Premijer Denis Šmihal naložio je zvaničnicima da odmah formiraju posebnu grupu za “detaljnu istragu svih okolnosti tragedije”.

O ruti helikoptera, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko je na brifingu rekao da je išao na jednu od “vrućih tačaka” sukoba s Rusijom, napominjući da će više detalja biti saopćeno kasnije.

Šef nacionalne policije Ihor Klymenko napisao je na Facebooku da je helikopter pripadao ukrajinskoj državnoj hitnoj službi.

Monastyrsky je najveća ukrajinska žrtva od početka ruskog rata, iako nema naznaka da je nesreća bila nešto više od nesreće.

Zamjenik predsjedničkog ureda Ukrajine Kyrylo Timoshenko rekao je da je ministar bio na putu prema ratnom “žarištu” kada se njegov helikopter srušio.

Ranije je načelnik Nacionalne policije Igor Klimenko kazao da je u padu helikoptera poginulo 16 ljudi, od kojih je devet bilo u helikopteru, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog, njegovog zamjenika Jevgena Jenina i državnog sekretara Jurija Lubkoviča.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine saopćeno je da se istražuje uzrok tragedije. “Uskoro ćemo saznati da li se radi o sabotaži, kvaru ili kršenju sigurnosti letenja”, navedeno je iz ministarstva.

Volodymr Zelenskiy opisao je jutrošnju helikoptersku nesreću u Brovarima, u kojoj su poginuli ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrskyi i nekoliko članova njegovog tima, kao “užasnu tragediju” i “crno jutro”. Ukrajinski predsjednik je na Telegramu napisao: “Danas se dogodila strašna tragedija u Brovarima, Kijevska regija. Srušio se helikopter državne hitne službe, a na mjestu nesreće izbio je požar. Tačan broj žrtava tragedije se trenutno utvrđuje. Među njima su ministar unutarnjih poslova Ukrajine Denys Monastyrskyi, njegov prvi zamjenik Yevhen Yenin, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Yuri Lubkovych, njihovi pomoćnici i posada helikoptera. Ozlijeđeno je 25 osoba, među kojima desetero djece. Od ove minute umrlo je troje djece. Bol je neizreciva. Helikopter je pao na teritoriju jednog od vrtića. Naložio sam sigurnosnoj službi Ukrajine da u suradnji s nacionalnom policijom Ukrajine i drugim ovlaštenim tijelima utvrdi sve okolnosti onoga šta se dogodilo. Sve službe rade na mjestu tragedije.”

Zelenski poruku zaključuje “Moja sućut svim porodicama i prijateljima žrtava. Denys, Yevhen, Yuri, ekipa ministarstva unutarnjih poslova… pravi domoljubi Ukrajine. Neka počivaju u miru. Neka počivaju u miru svi oni čiji su životi oduzeti ovog crnog jutra.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/agencije)