Studenti Veterinarskog fakulteta Sarajevo zaraženi Q groznicom

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović je kazao da je jedna studentica prije mjesec dana javila Fakultetu da je hospitalizirana zbog Q groznice i da je zbog toga nastavna baza na Poljoprivrednom dobru Butmir, sa sjedištem u Bojniku, obustavljena, kao i da se trenutno radi biosigurnosni protokol.

“Mi imamo jednu studenticu koja nas je e-mailom prije mjesec dana obavijestila da je hospitalizirana zbog Q groznice. Nakon toga smo mi odmah poduzeli korake – analizirali uzorke sa naše nastavne baze na Farmi Bojnik, a nakon dobijenih rezultata uzoraka na Q groznicu obustavili smo nastavu iz sigurnosnih zdravstvenih razloga i prešli na drugu nastavnu bazu. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima”, pojasnio je Smajlović.

O tome su, kaže, obavijestili i Veterinarsku inspekciju Kantona Sarajevo, a oni će dalje poduzeti određene korake.

Smajlović pojašnjava da su veterinari na terenu izloženi rizicima ne samo od Q groznice nego i drugih oboljenja i da je to normalno

“Ne minimiziram, obustavili smo nastavu na farmi Bojnik i trenutno radimo biosigurnosni protokol. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima”, istakao je prof. Smajlović.

Napominje da veterinarski fakulteti u čitavom svijetu imaju svoje farme koje kontrolišu, ali da oni nemaju, jer za to nemaju uslova, kao ni sredstava.

“Studenti drugačije ne mogu naučiti i zato postoje terenske vježbe, nastava”,  zaključio je Smajlović.

(TIP/Izvor: Fena)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…