Stručnjaci otkrivaju koje su namirnice najbolje za imunitet

Osim što podržava zdravlje srca i rad mozga, lisnato povrće, poput kelja, špinata, blitve i rukule, je jedno od najboljih namirnica za konzumiranje.

Imunitet je važan tokom cijele godine, ali čini se da je postao još važnija zdravstvena tema u posljednjih nekoliko godina. I uvijek je od posebnog interesa kada nastupi sezona prehlade i gripe.

Srećom, moguće je zaštititi se od šmrcanja i bolovanja tako što ćete sami održavati zdrav imunološki sistem kroz svakodnevne navike. Jedan od najboljih doživotnih načina da podržite svoj imunitet je ishrana i pametne prehrambene navike.

Konzumiranje hrane za jačanje imuniteta i ispijanje određenih pića nije samo efikasno, već je lakše i ukusnije nego što mislite, prenosi Real Simple.

Lisnato povrće

Ovo povrće je bogato mikronutrijentima, posebno vitaminom C i vitaminom K, koji su esencijalni za dobar imunološki sistem. Ostale hranjive supstance za jačanje imuniteta u lisnatom povrću uključuju beta-karoten i folat ili vitamin B9.

Probiotička hrana

Kada je reč o zdravlju crijeva, probiotičke namirnice kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus imaju glavnu riječ. A budući da je rad crijeva povezan sa imunitetom, ovi izbori bogati probioticima su višenamjenska superhrana.

Dobre bakterije u probiotičkoj hrani jačaju imunološke ćelije u crevnoj sluznici, a mikrobi takođe metabolišu hranu kako bi proizveli hranjive supstance koje inače ne bi bile dostupne tijelu. To obezbjeđuje da vaš imunološki sistem dobije hranjive supstance koje su mu potrebne za pokretanje.

Za optimalnu podršku imunološkog sistema, preporučuje se dodavanje probiotičke hrane u ishranu dva do tri puta sedmično.

Citrusno voće

Agrumi, poput narandže i grejpfruta, puni su vitamina C. Ovaj nutrijent neophodan je za vrhunsku imunološku funkciju, jer podstiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bolesti.

U agrumima možete uživati ​​tako što ćete ih dodati u vodu, salate ili smutije.

Bobičasto voće

Kada je riječ o hrani za jačanje imuniteta, ne možete pogriješiti sa bobičastim voćem kao što su jagode, borovnice i maline. Bobičasto voće bogato je antioksidansima koji pomažu u zaštiti zdravih stanica od štetnih molekula.

Bobičasto voće također sadrži vitamin C, bitnu hranjivu supstancu za imunitet, i vlakna, koja podržavaju dobre bakterije u probavnom traktu.

Ovo voće možete kombinovati sa zobenim pahuljicama ili ga koristiti za pripremanje smoothija

Nemasni proteini

Iako su vitamini i antioksidansi koje dobijamo iz biljne hrane često povezani sa imunološkom funkcijom, proteini su jednako ključni. Protein pomaže tijelu da popravi tkiva i mišiće, izgraditi antitijela i pospješi sintezu aminokiselina potrebnih za imunološku funkciju.

Za najzdraviju opciju, odlučite se za nemasne belančevine s niskim udjelom zasićenih masti. Primjeri nemasnih izvora proteina uključuju tofu, grah, sočivo, piletinu ili puretinu bez kože i bijelu ribu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji takođe ima ulogu u izgradnji dobrog imuniteta.

Ovaj čaj ima niz antioksidansa, uključujući biljno jedinjenje koje se zove epigalokatehin galat. To jedinjenje može da pomogne u smanjiti upala u tijelu i poboljšanju njegove funkcije, prenosi Večernji.hr.

Uživajte u toplom ili hladnom zelenom čaju, i nećete pogriješiti ukoliko ne pretjerujete, piše Vecernji.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)