Premijer Halilagić primio predstavnike Općine Pale u FBiH

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i savjetnik Hasan Fehratović danas su primili načelnika Općine Pale u Federaciji BiH Almina Ćutuka i predsjedavajući Općinskog vijeća Senada Mutapčića.

Budući da se radi o maloj općini koja je doživjela ogromna razaranja u kojima su uništeni svi privredni kapaciteti i stočni fond a danas se nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji, premijer Halilagić je kazao da će sagledati mogućnosti apliciranja na neki od projekata u okviru pomoći povratku. „Tuzlanski kanton kontinuirano izdvaja sredstva za održivi povratak te ćemo istražiti mogućnosti da Općina Pale u FBiH učestvuje u nekom od projekata u okviru Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

Manji broj stanovnika općine Pale-Prača na zapadu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uposlen je u tri privredna subjekta, dok većina stanovništva živi od poljoprivrede, predstavio je stanje načelnik Ćutuk naglasivši da im je prioritet otvaranje radnih mjesta kako bi zadržali mlade. Trenutno rade na uređenju industrijske zone a u planu je i otvaranje banjsko-rekreativnog kompleksa sa termalnom vodom.

(TIP)