Četiri rečenice koje manipulatori koriste da biste se osjećali nesigurno

Manipulatori žele da upravljaju drugom osobom kako bi došli do vlastitog cilja. Kada počnete da često preispitujete svoje misli, osjećanja i uvjerenja, manipulatori tada imaju moć da vladaju svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vrijeme uočili, saznajte koje su najčešće fraze koje manipulatori koriste u pokušaju kontrolisanja svoje “žrtve” i narušavanja njenog samopouzdanja.

1. Nisi me razumio/ razumila

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namjerno okriviti i govoriti vam da niste dobro razumjeli to što je htio da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama i preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i vjerujete, piše Zadovoljna.hr.

2. Previše dramiš

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu „Reagujuš pretjerano”. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše drami, onemogućava vas da izrazite vlastite emocije i kažete ono što mislite.

Kada god budete htjeli da podijelite neki svoj problem, reći će vam da pretjerujete. Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu/njoj će prolaziti sve što kaže jer želite da izbjegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

3. Potreban/potrebna sam ti

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njih ne možete da funkcionišete. Ako u to počnete da vjerujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. Ti si…

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osjećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka.

Ako takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to da vjeruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a tuđe uništava, piše Zadovoljna.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)