Portland ponovo pobijedio Dalas, Nurkić postavio lični rekord

Za samo 24 sata ekipa Portland Trail Blazersa dva puta je savladala Dallas Maverickse i to oba puta sa puno postignutih koševa i sa 17 poena prednosti.

U utakmici koja je igrana prije nekoliko sati, Portland je slavio rezultatom 140-123. U odnosu na prethodnu utakmicu Dallas je bio oslabljen za Luku Dončića, ali je pružao dobar otpor sve do zadnje četvrtine u kojoj domaći ubacuju čak 42 poena.

Prva petorka Portlanda igrala je fantastično u napadu. Damin Lillard je postigao 40 poena, Jusuf Nurkić, Jeremi Grant i Anfernee Simons po 20, a Josh Heart je dodao 8.

Naš najbolji košarkaš ovome učinku, za dvadeset provedenih minuta na terenu, dodao je 4 skoka i 4 asistencije.

Nurkić kao šuter za tri poena

Precizni američki statističari su izračunali da je sa dvije pogođene trice na ovoj utakmici Nurkić u ovoj sezoni pogodio 33 šuta za tri poena, a u ostatku svoje NBA karijere tek 32. Možda je ovo početak drugačije igre Nurkića u napadu, jer postaje očito da ove sezone šuta bolje nego prethodnih. Nakon utakmice Nurkić je izjavio da stalno vježba svoj šut sa distance i da mu ostatak tima „vjeruje“ te da je se osjeća „samouvjereno“.

Takve igre sigurno raduju i ostatak tima, jer sa visokim igračem koji može pogoditi šut iz vana svi ostali dobijaju više prostora za igru u napadu.

Kod Dallasa, Spencer Dinwiddie zabilježio je 28 poena i devet asistencija, Jaden Hardy 25 poena, 2 skoka, 2 asitencije i jednu ukradenu loptu, a Christian Wood 23 poena, 16 skokova, dvije asistencije i jednu blokadu.

Težak raspored

Nakon ove utakmice Portland je na omjeru od 21 pobjede i 22 poraza, a Dallas je skupio 24 pobjede i 21 poraz.

U narednim danima Portland očekuju dvije teške utakmice. Za dva dana idu u goste Denver Nuggetsima koji su provoplasirani u Zapadnoj konferenciji, a za četiri dana dočekuje ekipu Philadelphije koja je četvrta na Istoku. Tako bi za kratko vrijeme mogli gledati okršaj Nurkića i dva druga dva dominantna centra.

Nurkić bi trebao prvo na teren u utakmici protiv aktuelnog MVP-ija lige Nikole Jokića, a kasnije naš najbolji košarkaš bi trebao igrati i protiv sjajnog Joela Embiida. Dueli ovih igrača ranije su donijeli vrhunske košarkaške utakmice i majstorije na obje strane terena.

(TIP/Izvor: Patria/Foto: Ilustracija)