Centar za autizam u Tuzli još nije počeo sa radom

Vrata Centra za autizam “Meho Sadiković” u Tuzli, jedinog centra ovakve vrste u BiH, još nisu otvorena. Elaborat o izgradnji je usvojen još prije 11 godina, a građevinski radovi su okončani prije dvije godine. U toku su završne pripreme i postavlja se pitanje hoće li konačno djeca iz autističnog spektra dobiti osnovna prava?

Centar za autizam bi mogao biti očiti primjer apsurdnosti u bh. sistemu. Inicijativa za građenje javila se 2008 godine, nekoliko godina kasnije udaren je kamen temeljac i vrata Centra do danas nisu otvorena. Vlade su se smjenjivale svih ovih godina, a jedino čega nije manjkalo su obećanja da će biti otvoren.

Posljednje obećanje nadležnih je bilo da će to biti učinjeno do kraja 2022. godine. Još jedno u nizu neispunjenih obećanja. Za majku autističnog sina je čekanje sve teže.

„Djeca su sve više zatvorena. Sad se počinju zatvarati i od same familije. Ja 16 godina čekam, od njegove pete godine čekamo na Centar”, ističe Merina Bustandžić čiji je sin autističan.

Prošle godine usvojen je Zakon o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam Meho Sadiković Tuzla. Emina Altumbabić je imenovana na funkciju vršioca dužnosti direktorice i trenutno je jedina uposlenica. U skladu sa sredstvima, nabavili su opremu.

„Trenutno smo u završnoj fazi u pogledu tih podzakonskih akata koji će biti uslov i osnov za početak funkcionisanja ove Ustanove, ali i za početak prijema prvih korisnika“, kaže Emina Altumbabić, v.d. ravnateljice Centra za autizam Meho Sadiković Tuzla.

Više puta prevareni, od ministara i premijera koji su se smjenjivali, pa čak i austrijske humanitarne organizacije koja je tražila procenat od Centra, roditelji se nadaju da će ovoj agoniji ubrzo doći kraj. Postavlja se pitanje zašto sve traje više od deceniju? Je li razlog nedovoljna zainteresiranost nadležnih, nestručnost ili nešto treće?

Kontaktirali smo i ministra za socijalni rad TK, koji za našu televiziju kaže da će na narednoj sjednici Vlade biti Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i očekuje da će uskoro taj dio biti završen, kako bi Centar što prije mogao biti otvoren.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Zonić)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…