IZ u BiH odgovorila Nikšiću: Pitanje sporazuma s IZ u BiH nije stvar političkih partija već države

Islamska zajednica u BiH danas je uputila reakciju na sinoćnje gostovanju Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je spomenuta i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u kontekstu govora o nepotpisivanju ugovora između nje i države.

„Budući da nam se čini kako gospodin Nikšić ne razumije dovoljno to pitanje, osjećamo potrebu kazati sljedeće:

1. Kako je pitanje potpisivanja predmetnog ugovora stvar države i njenih organa, Islamska zajednica je o tome razgovor i vodila s državom, a ne s nekom političkom strankom, i s njenim organima na nivou države i entiteta još 2015. godine usaglasila sve tačke, te je kao takav i usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Predsjedništvu BiH na usvajanje. Nažalost, o tom pitanju Predsjedništvo BiH zbog upornog protivljenja nekih njegovih članova nikada do danas nije postiglo potrebnu saglasnost.

2. Predsjednik SDP-a trebao bi znati da Islamska zajednica nije o tom pitanju razgovarala ni s jednom političkom partijom i da to pitanje nije u nadležnosti političkih partija, već, isključivo, u nadležnosti države. Prema tome, neće političke partije razgovarati o tome, neće one, kako je on naznačio, razgovarati o odsustvu s posla u vrijeme džume, odsustvu s posla radi obavljanja hadža i sl., već će to činiti nadležni državni organ i Islamska zajednica, i niko drugi. Trgovanje tim pitanjem u međupartijskim razgovorima i dogovorima nije prihvatljivo. Iz toga razloga je uslijedilo naše
reagiranje koje je gosp. Nikšić spomenuo u svom gostovanju.

Što se tiče njegove insinuacije da se ‘zna iza koje političke opcije oni (Islamska zajednica) stoje’ ona nije vrijedna našeg komentara“, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(TIP/Izvor: Patria)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…