Mašić: Očekujem usvajanje budžeta FBiH do kraja mjeseca

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić ističe da je evidentno da će sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH biti održana iduće sedmice, što je preduslov za nastavak konstituiranja vlasti u FBiH, te usvajanja budžeta, što je trenutno prioritet.

– Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca kao Zastupnički dom zajedno sa Domom naroda usvojiti budžet, a Vlada će imati dovoljno vremena da ga analizira i eventualno uputi rebalans budžeta u nastavku godine – kazao je Mašić.

Kako je kazao, postoji stabilna većina u oba doma parlamenta, te će prije ili kasnije biti izabrana izvršna vlast.

Dodaje da se visoki predstavnik Christian Schmidt potpuno nepotrebno uplitao u Ustav i izborni sistem kada je u pitanju Federacija BiH i svojom odlukom, kojom je navodno htio riješiti problem, samo dodatno zakomplikovao situaciju.

– Spekulisalo se da je on tom odlukom htio zaštititi HDZ, ta stranka je već bila zaštićena i bez ikakvih izmjena bi bila nezaobilazna u formiranju vlasti. Ovim je on praktično zaštitio dalju blokadu koja je moguća na osnovu novih pravila – dodao je Mašić.

Podsjetio je da je SDP 2014. godine, kada nije bio u parlamentarnoj većini, “podigao ruke” za Milana Dunovića, jer je to bilo ispravno i odgovorno ponašanje, dok se SDA, koja je sada u istoj situaciji, ponaša neodgovorno i prijeti blokadama.

(TIP/Izvor: Fena)