Ambasada SAD-a u BiH: RS će pričom o nezavisnosti uništiti samu sebe

Odluka Milorada Dodika da dodijeli orden Vladimiru Putinu, čovjeku koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture, bila je za osudu. To predstavlja odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, navodi američka ambasada na svom Twitter nalogu.

Iz Američke ambasade ističu da je nezakonita i odluka Dodika da se Dan Republike Srpske slavi 9. januara, prenosi Federalna.ba.

” Time se krši odluka Ustavnog suda BiH da je komemoracija neustavna. Član III(3) Daytonskog ustava je jasan: Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH, sviđale se to vlastima RS ili ne “- navodi Američka ambasada.

Napominju da su jučer ponovljeni pozivi na nezavisnost RS u kombinaciji sa lažnim pravnim tvrdnjama o njenim nadležnostima i da to predstavlja “pokušaj podrivanja države Bosne i Hercegovine što gura zemlju na opasan put.”

” Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe željom o nezavisnosti” – navodi u tweetu Američka ambasada u Sarajevu.

(TIP)