Video: Šta je bilo sa osobama sa ‘crnih lista’ SAD-a

U prošloj godini Sjedinjene Američke Države su sankcionisale ukupno 13 pojedinaca i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine. Nakon sankcija, u praksi, malo toga se promijenilo. Gotovo svi političari s crne liste su bili kandidati na oktobarskim izborima i dobili masovno povjerenje građana, a tako i nove javne funkcije.

U 2022. godini Sjedinjene Američke Države su sankcionisale ukupno 13 pojedinaca i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine.

SANKCIJE SAD ZA POJEDINCE I PRAVNA LICA IZ BIH

5. januar – Milorad Dodik, Milan Tegeltija, Mirsad Kukić, Tijana Tegeltija, ATV

11. april – Asim Sarajlić, Gordana Tadić

6. jun – Marinko Čavara, Alen Šeranić 26. septembar – Diana Kajmaković

3. oktobar – Fadil Novalić, Slobodan Stanković, Integral Inženjering

Mjere poput zabrane ulaska ili blokiranja imovine u SAD-u ne pogađaju mnogo sankcionisane, dok se američke i druge delegacije nastavljaju sastajati s njima. Neki od državnih i entitetskih zvaničnika, ali i nosilaca pravosudnih funkcija, čiji kredibilitet je stavljanjem na “crnu listu” poljuljan, otvoreno govore o tome.

U međuvremenu, i Velika Britanija uvela je sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog, kako je navedeno, narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine. U poređenju sa drugim zemljama Zapadnog Balkana, pojedinaci i pravna lica iz Bosne i Hercegovine u samom su vrhu “crnih listi”. Kao razlozi se uglavnom navode korupcija, destabilizacija države i regiona. Početkom godine Tužilaštvo je formiralo poseban predmet u kome se nalaze sva lica koja su po bilo kojem osnovu stavljena na liste sankcija u zadnjih deset godina. Cilj je jedan. Da se za sva ta lica vrše provjere kako bi se došlo do dokaza koji bi potvrdili umješanost tih lica u određena krivična djela koja su u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Sudskim epilozima nismo svjedočili. Istovremeno, visokopozicionirani ljudi u pravosuđu dovođeni su u vezu sa koruptivnim radnjama i organizovanim kriminalom. U čemu jesu postignuti, bez ikakve sumnje, pažnje vrijedni rezultati. Organizovani kriminal i korupcija. Prema svim relevantnim međunarodnim parametrima, trenutno smo, uz Albaniju, najlošije ocijenjena država zapadnog Balkana. Već tri godine nemamo dokument koji bi nas usmjeravao u borbi protiv negativnih trendova.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Foto: FreePik)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…