Pravoslavni vjernici Badnjim danom počinju obilježavanje Božića

Pravoslavni vjernici koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru 7. januara će proslaviti jedan od najznačanijih praznika rođenje Isusa Krista – Božić, koji se shvata i kao praznik porodice.

Uoči Božića 6. januara obilježava se Badnji dan čime i počinje božićno slavlje. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo, koje se na Badnji dan ujutro rano siječe i donosi pred kuću, a uveče pali.

Božić je porodični praznik, pa se na taj dan ne ide u goste. Izuzetak je jedino položajnik, prva osoba koja uđe u kuću na dan Božića, a obično je to dijete ili osoba bliska porodici. On ulazi u kuću i čestita Božić ukućanima riječima “Hristos se rodi”, na šta ukućani odgovaraju “Vaistinu se rodi”.

Položajnik zatim pali grančicu badnjaka i počinje da izgovara želje za domaćine i kuću – “Koliko iskrica toliko srećica. Koliko varnica toliko zdravlja i parica…”.

Domaćin dijeli česnicu svakom ukućaninu i položajniku, a onaj koji u komadu česnice pronađe novčić po vjerovanju biće posebno srećan.

Večernje bogosluženje i nalaganje badnjaka bit će održano sutra, 6. januara u 17.00 sati u Staroj pravoslavnoj crkvi svetih arhanđela Mihaila i Gavrila.

U subotu, na dan Božića 7. januara bit će održana sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

(TIP/Izvor:Fena/Foto:  Anadolija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…