Ovo je najvrednija berzanska kompanija u BiH

Trenutno najvrednija domaća kompanija čijim se dionicama trguje na jednoj od dvije berze u BiH je BH Telecom, iako je tokom 2022. bilo mnogo turbulencija.

Naime, BH Telecom je tokom godine, prvi put nakon mnogo vremena, izgubio poziciju domaće firme s najvećom tržišnom kapitalizacijom, ali je kraj godine ipak dočekao na prvom mjestu, izvještava BiznisInfo.ba.

Trenutna tržišna vrijednost BH Telecoma je 837 miliona KM. Poređenja radi, tržišna vijednost druge velike javne kompanije u Federaciji BiH – Elektroprivede BiH – je oko 504 miliona KM.

Trenutno je na drugom Mtel, odnosno Telekom Srpske, čijim dionicama se trguje na Banjalučkoje berzi. Upravo je Mtel tokom godine u jednom trenutku izbio na prvo mjesto, ali je kasnije ponovo pao iza sarajevskog konkurenta. Tržišna vrijednost banjalučke kompanije trenutno je 796 miliona KM.

BH Telecom je u 2021. imao ukupne prihode od 471 miliona KM i dobit od skoro 65 miliona. Mtel je u istoj godini imao prihode od 447 miliona KM i dobit od preko 74 miliona.

Zanimljiva je činjenica da je u 2022. godini zaustavljen pad vrijednosti dionica BH Telecoma koji je bio prisutan prethodnih godina, te da je čak došlo do rasta. Trenutno je vrijednost dionice 13,20 KM, a u januaru prošle godine bila je oko 12 KM.

Razlog za to, prema našem mišljenju, ne treba tražiti u nekim posebnim uspjesima kompanije, već u činjenici da su je investitori vidjeli kao “sigurnu luku” u nestabilnim vremenima, s obzirom da je njena pozicija na tržištu neupitna.

Osim toga, kupovina dionica takvih kompanija investitorima je dobar način osiguranja protiv inflacije koja je ove godine zahvatila cijeli svijet pa i BiH.

Na kraju, recimo i to da ovo ne znači da je BH Telecom ukupno najvrednija kompanija u BiH. U BiH postoje velike kompanije koje su privatne, odnosno nisu izlistane na berzi pa njihovu vrijednost nije tako lako izračunati. Može se pretpostaviti da je tuzlanski Bingo najvrednija kompanija u BiH kada se uzmu u obzir ukupni prihodi, dobit, investicije, broj uposlenih itd.

(TIP/Izvor: BiznisInfo.ba)