Banka mu povećala ratu kredita za 120 KM, on u očaju poručuje: “Umalo da dobijem srčani”

“Malo je falilo da dobijem srčani udar kada sam vidio koliko mi je banka povećala mjesečnu ratu za kredit. Čak 120 KM! Stvarno sam mislio da je greška, ali nije.”

Ovo kaže jedan Banjalučanin koji četvrtu godinu otplaćuje stambeni kredit.

To je veliki udar na njegov kućni budžet, jer mu je plata ista i nije povećana ni tokom prošle godine.

U slučaju ovog Banjalučanina, koji ima ugovor sa bankom o stambenom kreditu na ukupan iznos od 100.000 KM sa rokom otplate od 25 godina, radi se o ponovnom usklađivanju kamate sa šestomjesečnim EURIBOR-om. Svaki kredit sa promjenjivom kamatnom stopom usklađuje se sa EURIBOR-om, odnosno tako je definisano ugovorima između banke i klijenata.

EURIBOR je u proteklih šest mjeseci imao rast veći od dva odsto. Sada je 2,693 odsto, a prije šest mjeseci je bio 0,238 odsto. EURIBOR je jedno vrijeme, od 2015. godine pa sve do jula prošle godine bio u padu i čak je imao negativnu stopu.

Zbog inflacije je došlo do rasta, odnosno nakon što je Evrospka centralna banka počela da povećava refentnu kamatnu stopu u pokušaju da obuzdaju inflaciju.

“Nema više jefitnog novca na tržištu”, poručuju ekonomisti, dok građani, uglavnom oni koji su na početku otplate kredita, strahuju šta će dalje da bude.

“Sada bukvalno od plate treba da plaćam samo račune i da se hranim. Ništa više ne mogu”, poručuje Banjolučanin kojem je rata kredita povećana za 120 KM.

(TIP/Foto: Ilustracija)