Foto: Iman iz Živinica i Lamija iz Tešnja, djevojčice koje programiraju drugačiji svijet

Iman Kurtović (14) iz Prve osnovne škole Živinice je mlada osoba sa brojnim talentima i interesovanjima. Od streljaštva i poezije do matematike i programiranja, Iman pronalazi zadovoljstvo u učenju i saznavanju novih stvari. Redovna učesnica državnih takmičenja iz informatike, već na početku razgovora otkriva oduševljenje mogućnostima koje nudi povezivanje programiranja sa matematičkom logikom. Svijet kodiranja i kompjutera želi približiti i drugima. Njena škola je, kroz aktivnosti EGG2 projekta, dobila opremu koja će učenicima i učenicama približiti mogućnosti koje nudi praktično iskorištavanje znanja iz matematike i informatike.

Iman Kurtović

Iman je ponosna na činjenicu da na svom putu uspjeha veliku podršku ima u sestri i roditeljima. Oni su joj bili inspiracija i podrška u istraživanju, vježbanju i savladavanju prepreka. Sada ona želi da njeno iskustvo prate djeca koja nisu imali priliku da istražuju mogućnosti koje nudi praktična informatika i programiranje.

Iz matematike imamo dosta djevojaka na takmičenjima, iz informatike ne baš toliko. Važno je da pokažemo da možemo povezati različite stvari. Meni je na prvu bilo nezamislivo da ću se snaći kada sam tek krenula na sekcije programiranja. Prvo sam savladala Python (programski jezik), ali sam se zbog drugačijih pravila na višim razinama takmičenja morala prilagoditi i prebaciti na C++.  Nije bilo jednostavno, ali uz podršku možete prevazići sve prepreke. U suštini, lakše povezujem rješenja zadataka zahvaljujući tome što povezujem znanja iz matematike i informatike”, dodaje Iman.

Lamija Hadžimehić

Lamija Hadžimehić (14) učenica je Osnovne škole “Huso Hodžić” iz Tešnja.  Pored redovnog školovanja, Lamija je učenica i muzičke škole u svom gradu. Otvaranje STEM kabineta u školi ju je približilo microbit programiranju.

U okviru podrške Norveške kroz EGG2 projekat, STEM kabineti su dobili 3D printere, smart table, hexapod robote, arduino setove, gdje svaki od ovih predmeta pruža desetine različitih mogućnosti za praktično učenje i vježbe.

Puno je mogućih puteva. Mislim da bih u budućnosti mogla postati softverski inženjer, možda čak i doktorica, iako ništa nije sigurno. Nakon što sam se pridružila sekciji za microbit programiranje, počela sam razmišljati u različitim pravcima, vjerujem da je sve moguće uz trud i želju.  Moj savjet iz ličnog iskustva za mlade učenike i učenice je da slobodno izražavaju svoje ideje i maštu bez obzira na to šta drugi misle, jer inovacija traži razmišljanje i kreativan um. Ako oklijevate da to učinite,  ograničavate svoju kreativnost. Ne želim da se učenici prisiljavaju na bilo šta, već da pronađu načine da učenje učine zanimljivim, zabavnijim i još praktičnijim. Ako učenici pronađu nešto što im je zanimljivo, neka to istraže jer će ta fascinacija prerasti u još snažniju motivaciju za učenje“, dodaje.

Na kraju razgovora, Lamija nam kaže da ju je od prvog susreta sa kompjuterima oduševljavao način na koji oni funkcionišu i da je ta fascinacija ostala do danas. “Uvijek sam istraživala šta kompjuteri mogu, učila o tome i pronalazila nove načine da dođem do rješenja”, poručuje nam Lamija.

Priča Lamije i Iman ohrabruje. Ove četrnaestogodišnjakinje sa svojom radoznalošću i otvorenošću za drugačiji pristup učenju postavile su dobre putokaze u kojem pravcu treba ići pristup obrazovanju u našoj zemlji. Svojim pričama i idejama, djevojčice iz Tešnja i Živinica inspirišu druge, i tako ‘programiraju’ neki bolji i drugačiji svijet.

STEM je akronim riječi science (nauka), technology (tehnologija), engineering (inženjerstvo) i mathematics (matematika). Zanimanja koja su obuhvaćena STEM-om su nerijetko deficitirana, izuzetno važna za razvoj zajednice, a istovremeno predstavljaju i ključni kotač jačanja ekonomije. Zbog tih činjenica, kada se govori o povezivanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada, ne može se zaobići STEM i sve ono što školstvo u BiH treba unaprijediti kako bi stvorilo novim generacijama šanse da uhvate korak sa globalnim kretanjima.

Uz podršku Kraljevine Norveške, u bliskoj saradnji sa lokalnim vlastima, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) implementira drugu fazu projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog razvoja” (EGG2). Kroz ove aktivnosti, UNDP nastoji podržati ulaganje zajednice u obrazovanje, poduzetništvo i inovacije. U okviru EGG2 projekta izvršena su značajna ulaganja u škole širom Bosne i Hercegovine kroz razvoj i opremanje STEM kabineta, koja prate zajedničke aktivnosti, edukacije, ohrabrenje inovacija i širenje kruga đaka uključenih u sekcije koje podstiču istraživanje i inovacije.

(TIPIzvor: undp.org)