23 cilja koja trebate postaviti u 2023. godini: Usredotočite se više na sebe, učite nešto novo…

Može biti teško ostati motiviran ako niste postavili realne ciljeve. Važno je postaviti se za uspjeh. To znači imati metodu planiranja koja omogućuje da na pravi način pratite napredak i potiče vas da budete dosljedni…

Vrijeme je da počnemo razmišljati o tome što smo učinili prošle godine i ciljevima za koje se nadamo da ćemo ih postaviti u 2023. Obično kada odlučite napraviti promjenu, iza toga ne stavljate nikakav plan. A kad ne uspijete planirati, ne uspijevate ni nešto poduzeti. Kada donosite novogodišnje odluke, općenito se, također, pripremate za izgaranje i obeshrabrenje.

Može biti teško ostati motiviran ako usput niste postavili realne mikro ciljeve.

Postavljanje ciljeva

Istraživanja su uvijek iznova pokazala da je veća vjerojatnost da ćete postići ciljeve ako ih zapišete. Polazeći od toga, ako doista želite postići ciljeve, važno je postaviti se za uspjeh. To znači imati metodu planiranja koja vam omogućuje da na pravi način pratite napredak, ostanete motivirani i potiče vas da budete dosljedni i disciplinirani.

23 cilja koja treba postaviti u 2023.

1. Usredotočite se više na sebe.

Nekih mjeseci kalendar može biti potpuno pretrpan sastancima, obvezama i očekivanjima. I mnogo puta to obično uključuje trošenje značajne količine vremena i resursa na druge. Biti s drugima ili raditi druge stvari za druge nije loša stvar. No, razmislite o suprotnom – ako gledate kalendar i više od 50% njega je posvećeno obavljanju stvari za druge, razmislite koja se područja mogu povući, odnosno kako ćete se fokusirati na sebe, prenosi 24sata.hr.

2. Pročitajte 50 knjiga.

Ovo se može činiti kao mali cilj, ali može izgledati i kao veliki, ovisno o tome kakav je vaš uobičajeni raspored čitanja. Ipak, čitanje od samo 20 minuta dnevno može pomoći da postignete ovaj cilj do kraja godine.

3. Otiđite na pravi godišnji odmor.

Umjesto ‘putovanja’, idite na ‘odmore’. Ono što ovo čini problematičnim je zanemarivanje odvajanja vremena za odmor. Umjesto da kalendar rezervirate putovanjima, isplanirajte pravi odmor.

4. Budite aktivniji.

Većina nije aktivna koliko bi željela biti. Možda pokušavate vježbati barem 20 minuta dnevno, ali to se ne događa uvijek. U 2023. možete to promijeniti. Uključite šetnje i sve zasebne vježbe.

5. Provedite 1000 sati vani.

1000 sati vani je i izazov i pokret. Posvetite se izvođenju obitelji vani 1000 sati godišnje. Postoje alati za praćenje dostupni za preuzimanje na web stranicama kako biste pratili svoje sate.

6. Otplatite dug.

Ovo je lakše reći nego učiniti, ali to je nešto što treba učiniti. Držanje dugova, koči. Imate manje slobode u svojim izborima kada dugujete novac nekom drugom. Ako imate velik dug, može vam se činiti neodoljivim otplatiti ga. Ali kad bolje razmislite, postoje načini.

7. Idite na novo mjesto.

Posjet nekom novom mjestu može probuditi i kreativnost i radost. Vidite nove stvari i otvorite se novim iskustvima. Odlazak na neko novo mjesto ne mora biti veliko putovanje – to može biti jednodnevni izlet ili čak samo neko novo mjesto u vašem gradu.

8. Donirajte nečemu do čega vam je stalo.

Uspostavite ponavljajuću donaciju. Ili dajte više većih jednokratnih donacija. Dobar je osjećaj dati financijski prioritet doniranju sredstava nečemu do čega vam je stalo.

9. Pohađajte tečaj.

Nastavak obrazovanja vrijedan je cilj. Krenite na tečaj kuhanja ili naučite heklati. Nove vještine pomoći će vam u svim područjima života, i to ne mora biti zbog posla ili učenja. Samo pohađajte tečaj nečega u čemu uživate.

10. Napravite neke netoksične zamjene.

Zaronite u kvalitetu hrane i proizvoda za osobnu njegu. Zamjena za netoksične proizvode ne mora biti prevelika stvar. Možete mijenjati jedan po jedan proizvod dok trošite stvari. Tako je jednostavno.

11. Svaki mjesec naučite novi recept.

Jedan jednostavan način da se više posvetite kuhanju vlastite hrane je da svaki mjesec naučite novi recept.

12. Kupujte u više malih poduzeća.

Vaš utjecaj kada kupujete u malim tvrtkama mnogo je veći nego kada kupujete u velikim tvrtkama. Kad god možete podržati mala poduzeća umjesto većih korporacija, izravnije šaljete više svojih teško zarađenih novaca onima koji proizvode, stvaraju i prodaju. Mala poduzeća također imaju tendenciju ulagati više osobnih resursa u svoje proizvode.

13. Koristite afirmacije.

Svaki tjedan odaberite novu afirmaciju tjedna i pokušajte je koristiti svakodnevno. Svoje afirmacije upišite u svoj planer. Uvijek su snažan podsjetnik na vlastitu vrijednost kada se osjećate potišteno.

14. Dodajte novi tok prihoda.

Bilo da ste poduzetnik ili ste zaposleni na tradicionalan način, dodavanje dodatnog toka prihoda nije loša stvar. Donošenje većeg prihoda svakog mjeseca može vam pomoći da otplatite dug, brže štedite za ciljeve, idete na više putovanja, nadogradite svoj dom – mogućnosti su uistinu beskrajne.

15. Učinite bilo koju zdravstvenu stvar koju ste odgađali.

Konačno počnite poduzimati korake prema tome. Zdravstvene stvari mogu biti teške i zastrašujuće, ali ne koristi čekati. Uvijek je vrijeme za uzeti svoje zdravlje u svoje ruke.

16. Ne gledajte TV.

Nije da ne trebate gledati televiziju ili uživati u njoj, nego pogledajte samo sate tjedno koje potrošite na TV emisije, pa vam ne ostane vremena za druge ciljeve. Promijenite to.

17. Vježbajte dnevnu ili tjednu zahvalnost.

Prakticiranje zahvalnosti ima pozitivan učinak na mentalno blagostanje. Fokusiranje na pozitivne stvari umjesto negativnih, ili barem nastojanje da se istaknu pozitivne stvari, doista može utjecati na cijeli način na koji gledate na svoj život.

18. Uzmite dan mentalnog zdravlja svaki mjesec.

Razmotrite ovaj dio brige o sebi. Uzmite slobodan dan da radite stvari koje želite. Zakažite uslugu za sebe svaki mjesec – ili njegu lica ili masažu. Ako je to trenutno izvan vašeg proračuna, nemojte se bojati uzeti slobodno vrijeme za odmor.

19. Nadogradite nešto u svom životu.

Često koristite nešto dok gotovo ne nestane. Ponekad to posluži, a ponekad kad nešto nadogradite, poput posteljine ili posuđa, pitate se zašto to niste učinili ranije.

20. Dajte zdravlju prioritet.

Što je s vašim cjelokupnim zdravljem i dobrobiti? Kako određujete prioritet onoga što jedete? Koliko vremena provodite vani? Kako usklađujete posao i igru? Provjeravate li redovito krvni tlak? Kako starite, nažalost sve su to ozbiljne stvari o kojima morate početi razmišljati.

21. Češće provodite svoje granice.

Počnite shvaćati koje su vaše osobne granice. I to je prvi korak – definirati ih. Nakon toga, potrebno je puno vježbe da ih provedete. Ali svaki put kad nametnete granicu, ojačate je. I tada će biti lakše i lakše reći ‘ne’ onome što i tko vam ne služi, a ‘da’ onome što i tko vam služi.

22. Nazovite svoje prijatelje i obitelj.

Život je kratak. Iskreno, kraći nego što biste željeli. Najvažnija stvar u životu su oni koje volite i druženje s njima. Zovite svoje prijatelje i obitelj češće. Napravite planove. Družite se. Stvarajte uspomene.

23. Budite odgovorni.

Teško je ostati na putu svojih ciljeva kada dani i tjedni tako brzo prolaze i zamagljuju se. Posebno zato preporučuje se korištenje planera. Omogućuje vam prostor da zapišete svoja 3 glavna prioriteta, pokriva važne bilješke kao što su rokovi, financije, i večeru. Raščlanjuje dan sat po sat, ima mjesta za listu obaveza, kao i mjesto za svakodnevnu zahvalnost i afirmacije, prenosi Gentwenty.

(TIP/Foto: Dreamstime)