TK prvi u FBiH usvojio budžet za 2023: “Najveći je do sada”

Skupština Tuzlanskog kantona prva je u Federaciji koja je usvojila budžet u iznosu gotovo 600 miliona maraka, a koji je od vladajuće većine okarakteriziran kao stabilizirajući i najveći do sada. Najviše sredstava izdvojeno je za plaće budžetskih korisnika, kapitalne investicije, ali i oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, socijalne zaštite i poljoprivrede. Rebalans budžeta očekuje se već na proljeće.

Nakon nekoliko godina, Tuzlanski kanton u novu godinu neće ući s privremenim finansiranjem, s obzirom na to da su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili budžet u iznosu oko 600 miliona maraka. Više je to za 12,6 miliona u odnosu na budžet iz 2022. i za 42 miliona u odnosu na Nacrt.

“On ima izražene kapitalne elemente i strukture, tako da smatramo da je realan i da je poslije Nove godine raspoloživ svim građanima Tuzlanskog kantona u punom kapacitetu”, istakao je ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić.

U opoziciji spočitavaju da vlast kroz budžet želi pokriti i određene troškove nastale u izbornoj godini, u kojoj su se, kako ističu, služili i populizmom.

“Pomoći penzionerima trebalo je biti i u ovoj godini, ukoliko je to bila svjesna podrška toj socijalnoj kategoriji, jer se ništa nije promijenilo kada je u pitanju njihov status”, smatra predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

Nauka je dobila značajna sredstva. Prvi put oko milion maraka. Četiri miliona će biti izdvojeno za početak izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli. Također, naknade za porodilje će ostati na istom nivou kao i ove godine.

“Drago nam je što je Vlada uvrstila i dječiji dodatak za onu djecu koja nisu imala na njega pravo prema federalnom zakonu, a radi se o djeci s teškim ili težim iinvaliditetom, gdje je invaliditet nastao prije 18 godine”, naglašava zamjenik predsjednika Skupštine TK-a Boris Krešić.

U opozicionom SDP-u i oprečni stavovi kada su u pitanju prihodi u budžetu, za koje tvrde da nisu pravilno i dobro prikazani, što je, naglašavaju, urađeno svjesno. No, tu nije kraj.

“Smatramo da treba izdvojiti više sredstava kad je u pitanju podrška privredi, odnosno poljoprivredi, jer je poljoprivreda kada su u pitanju poticaji na istom nivou kao i prethodne godine”, dodaje Hadžić.

Aktuelnom sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona ostalo je da imenuje novi saziv Vlade, što bi trebalo biti završeno do polovine januara naredne godine.

 

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić/Foto: N1)