Bol u ova tri područja može ukazivati na rak prostate

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke, pluća, debelog crijeva, rektuma i prostate neki su od najčešćih karcinoma u svijetu. Ove vrste raka zajedno čine vodeći uzrok smrti u svijetu i dovele su do 10 milijuna smrtnih slučajeva u 2020. godini.

Rak prostate uglavnom se razvija kod muškaraca starijih od 50 godina, a rizik se povećava kako muškarac stari. Može uzrokovati nekoliko simptoma, a ako se ne liječi, može se proširiti i na druge dijelove tijela.

Većina muškaraca u ranom stadiju raka prostate ne osjeća nikakve simptome. Tek kako tumor raste i napreduje, počinju se javljati znakovi. Postoje i slučajevi kada oboljeli simptome pogrešno zamijene s drugim, benignim bolestima. To je zabrinjavajuće jer kašnjenje u dijagnozi znači i kašnjenje u liječenju.

Neki od uobičajenih simptoma uključuju učestalo mokrenje, slab protok mlaza prilikom mokrenja, iznenadnu potrebu za mokrenjem i osjećaj da mjehur nikad nije prazan, čak ni nakon mokrenja.

Prema urologu Jeremyju Oatesu, može se javiti tupa bol u leđima, kukovima i zdjelici.

“Ako se rak proširio na okolna područja, poput kostiju u kukovima i zdjelici, mogao bi uzrokovati tupu bol ili oštro probadanje”, rekao je za Express.co.uk.

Ostali znakovi uznapredovalog raka prostate uključuju neobjašnjiv gubitak težine i bolnu ejakulaciju te krv u sjemenu.

Prema klinici Mayo, pod najvećim rizikom su muškarci stari 50 ili više godina, pretili muškarci i oni koji imaju obiteljsku povijest raka prostate, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)