Skupština TK zasjeda u petak, na dnevnom redu budžet za 2023.

– Prijedlog budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu od 600 miliona maraka naći se pred zastupnicima na sjednici Skupštine ovog kantona zakazane za petak. Značajna sredstva predviđena su za plate budžetskih korisnika, kapitalne investicije i socijalna davanja. Prvi rebalans se očekuje već na proljeće. Opozicija tvrdi da se kroz budžet samo žele pokriti troškovi nastali u izbornoj kampanji.

U novu 2023. godinu Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona žele ući s usvojenim budžetom i to će im vjerovatno poći za rukom. Značajna sredstva, između ostalog, u budžetu su predviđena za opremanje policije, obrazovanje i nauku, zdravstvo, dječiji doplatak i poljoprivredu. Predloženi budžet je u iznosu od oko 600 miliona maraka.

“To je više za 12,6 miliona u odnosu na budžet za 2022. godinu i kad je u pitanju Nacrt koji smo skoro prezentovali to je više za 42 miliona KM”, navodi ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić.

Opozicioni SDP tvrdi da Prijedlog budžeta kao ni prihodovna strana ovog dokumenta svjesno nije dobro prikazana, prenosi Federalna.ba

“Vlada to namjerno radi da sačuva jedan dio sredstava za poremećaje koji mogu nastupiti u narednoj godini. A to se vidjelo u periodu između Nacrta i Prijedloga budžeta jer se odjednom pojavio jedan dio sredstava”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Najveće povećanje u Prijedlogu budžeta za 2023. godinu u odnosu na onaj iz tekuće godine se odnosi na bruto plaće i doprinose u iznosu od oko 36 miliona maraka.

“Mislim da su svi budžetski korisnici i oni koji očekuju neke benefite od budžeta zadovoljni. Nažalost, uvijek ima onih koji smatraju da su oni jedni jedini i da bi se sve po njima trebalo ravnati”, istakao je predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović.

I dok ministar finansija tvrdi da je Budžet stabilizirajući, Hadžić podcrtava – to zapravo nije tako.

“To što oni najavljuju stabilizirajući ustvari je pokrivanje troškova koje smo imali u izbornoj kampanji u kojoj je Vlada koju smo imali u istom sazivu dijelila i kapom i šakom određenim kategorijama da bi dobila taj dio ljudi da glasaju za političke stranke koje su sad u Vladi.”

Inače, novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona trebao bi biti poznat 20. januara. Vladajuću većinu u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji uz SDA čini i DF, kao i Stranka za BiH i SD, koji će i raspodijeliti ministarske pozicije.

(TIP/Izvor: Patria/Foto: FTV)