Prof. Mahir Hadžić dobio jednu od najprestižnijih nagrada za matematiku, “Adams Prize”

Zvorničanin, Tuzlak, Bosanac – Gotovo 30 godina nakon što je protjeran iz rodnog Zvornika, Prof. Mahir Hadžić dobio jednu od najprestižnijih (150 godina stara) nagrada za matematiku, “Adams Prize”.

Nagradu prije njega osvajali najpoznatijih svjetskih matematičari i fizičari među kojima su Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, William Hodge, Subrahmanyan Chandrasekhar, Mohammad Abdus Salam, Roger Penrose i mnogi drugi poznati svjetski naučnici! On je prva osoba iz bivše Jugoslavije koji je dobio ovu nagradu i jedan od rijetkih pobjednika koji nisu Britanci.

Iako je ovo vijest iz 2021, mislim da više ljudi treba da bude svjesno značaja ovog postignuća!

Mahir Hadžić je zadnje 3 godine profesor matematike na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Prije toga proveo je 6 godina na Kings College London. Proveo je nekoliko godina na MIT-u i Univerzitetu u Cirihu.

Mahir i njegova porodica bili su izbjeglice iz Zvornika, živjeli su u Splitu prije preseljenja u Tuzlu. U vrijeme dok su pohađali gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli i on i brat Tarik, danas doktor informacionih tehnologija koji radi kao Inženjer mašinskog učenja u Meta (bivši facebook), sa Svjetskih matematičkih olimpijada u BiH su donijeli nekoliko medalja, među kojima i dvije srebrene medalje.

Mahir Hadžić dodiplomski studij matematike, a potom i master, završio je na Univerzitetu u Beču, nakon čega je doktorat iz matematike odbranio na Ivy League Brown univerzitetu u SAD-u.

Adams nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada koje dodjeljuje Univerzitet Cambridge. Svake godine ga Matematički fakultet Univerziteta u Kembridžu i St John’s College dodjeljuje matematičaru sa sjedištem u Velikoj Britaniji za istaknuta istraživanja u matematičkim naukama.

Nagrada je nazvana po matematičaru Johnu Couchu Adamsu. Obdarili su ga članovi St John’s Collegea i odobrio ga je Senat univerziteta 1848. godine u znak sjećanja na Adamsovu kontroverznu ulogu u otkriću planete Neptun. Prvobitno otvoren samo za diplomce iz Kembridža, sadašnji uslov je da matematičar mora da živi u Velikoj Britaniji i da mora biti mlađi od četrdeset godina.

(TIP/Izvor: www.maths.cam.ac.uk)