Dodik uporan: Nećemo našu imovinu dijeliti sa Bosnom i Hercegovinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u srijedu na konferenciji za medije u Banjaluci, da u bh. entitetu Republika Srpska neće biti prihvaćena ‘nikakva odluka Ustavnog suda, visokog predstavnika ili bilo koga drugog ko bi zadirao u imovinu Republike Srpske’.

– Republika Srpska neće dati svoju imovinu. Mi nećemo našu imovinu dijeliti sa Bosnom i Hercegovinu, apsolutno nećemo – naglasio je Dodik.

Na današnjoj sjednici Narodne Skupštine RS u Banjaluci u toku je, kao tačka dnevnog reda, rasprava o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Odlukom Ustavnog suda Zakon slične materije usvajan je ranije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali ga je u aprilu suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH proglasio nevažećim u septembru.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, u odluci od septembra ove godine je naglasio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je bila predmet tadašnjeg zakona Republike Srpske o nepokretnoj imovini.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Hazim Aljović)