Dodik: Nemamo namjeru da imovinu dijelimo sa BiH

U Banja Luci je u toku posebna sjednica Narodne Skupština Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, po hitnom postupku. Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage. O prijedlogu zakona na Twitteru se oglasio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji kaže:

“Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i nemamo namjeru da tu imovinu dijelimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda.  U tome nikada neće uspjeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš.Podržavam Narodnu skupštinu u donošenju zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji nije ni protivustavan niti u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, napisao je Dodik.

Podsjećamo, ranije danas se oglasio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju da Narodna skupština Republike Srpske usvoji neustavan zakon o nepokretnoj imovini. Takvu odluku je donio nakon što je Narodna skupština Republike Srpske ponovo na dnevni red današnje sjednice stavila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, a radi se o istom pravnom aktu koji je Ustavni sud BiH 22. septembra proglasio neustavnim.

(TIP/Izvor: federalna.ba)