U Pirotu i dalje vanredna situacija zbog curenja amonijaka

Sa područja na kom je u nedjelju oko 17.30 u blizini Pirota iskliznuno teretni voz i iz njega se izlio amonijak, Sektor za vanredne situacije je tokom večeri i noći evakuisao 56 ljudi. Svi su medicinski zbrinuti – u niškoj bolnici tokom noći zadržano je 15, a u pirotskoj devet pacijenata sa simptomima trovanja. Prema posljednjim informacijama, svi su stabilno i nisu životno ugroženi.

Zbog curenja amonijaka iz vagona kod mjesta Sopotski Han na pruzi od Pirota do sela Staničenje i prisustva tog gasa u atmosferi blizu mjesta nezgode, sinoć je u Pirotu proglašena vanredna situacija. Ne rade škole i vrtići i radnici fabrika u prvoj smjeni nisu otišli na posao. Auto-put i magistralni put ka Pirotu i dalje su u prekidu, obezbjeđuje ih policija, a do grada se može jedino preko sela Ponor. Prilaz mestu nezgode nije dozvoljen ni novinarima.

Zabrinuti građani na društvenim mrežama od sinoć dijele fotografije gustog oblaka magle uz komentare da se oseća jak miris i da je vazduh zagušljiv.

Prema riječima gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, prisustvo amonijaka u samom gradu poslije mjerenja na pet lokacija nije primjećeno, ali ono postoji u blizini iskliznuća, zbog čega je saobraćaj još u prekidu, a na ljude se apeluje da se ne približavaju toj lokaciji. Utvrđeno je da su iskliznula četiri vagona, da amonijak iz jednog curi i dalje, pa se ispituje mogućnost za njegovo zaptivanje.

U Pirotu je, uz prisustvo ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, održana sjednica Kriznog štaba za vanredne situacije, a građani su pozvani da poštuju zvanična uputstva. Jedno od njih je da se voda sa javnog vodovoda preventivno ne pije, a tokom dana će biti rađena detaljna ispitivanja njenog kvaliteta.

Ministar Vesić jutros je izjavio da razloga za paniku nema jer je situacija pod kontrolom, dok je neophodan oprez jer još nisu sanirane sve posljedice.

Prema saopštenju niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ova ustanova je tokom noći zbrinula dvanaest odraslih i troje djece. Među njima je jedan pacijent sa povredom grudnog koša i jedan sa srčanim tegobama. Sva tri djeteta su svjesna i komunikativna, ali će, zbog iritacije disajnih puteva, očiju i kože, biti zadržana radi praćenja i liječenja.

Kako je jutros saopšteno iz Sektora za vanredne situacije, simptome trovanja imala su i dva vatrogasca, ali se osjećaju dobro i nisu zadržani u bolnici.

(TIP/Izvor: Anadolija)