Narodna skupština izabrala novu Vladu Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske je sinoć, na posebnoj sjednici, izabrala novu Vladu RS-a, s Radovanom Viškovićem na čelu.

Od prisutna 74 poslanika za izbor nove vlade glasao je 51 poslanik. Od 16 ministarskih mjesta u Vladi RS-a osam je predviđeno za Srbe, pet za Bošnjake, tri za Hrvate.

Ministrica finansija će i u ovom mandatu biti dosadašnja ministrica Zora Vidović (SNSD), a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić (SP), koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite i u novom sazivu Vlade RS-a bit će Alen Šeranić (SNSD), dok na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave ostaje Senka Jujić (NPS).

Zlatan Klokić (SNSD) će i dalje biti ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS vodit će Siniša Karan (SNSD), a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslav Kabić (SNSD).

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bit će Savo Minić (SNSD), a Željko Budimir (SNSD) na čelu Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Ministar saobraćaja i veza u naredne četiri godine bit će Nedeljko Čubrilović (DEMOS), a ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović (SNSD).

Ministarstvo pravde vodit će Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD). Novi ministar trgovine i turizma je Sevlid Hurtić (BH Zeleni).

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bit će Bojan Vipotnik (Ujedinjena Srpska), a Dado Dogan (SP) novi ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS-a.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković je prije glasanja o ministrima koje je predložio, prezentirao Program rada.

Istaknuo je da se ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove Vlade RS-a mogu definirati kroz pet stubova.

Po njegovim riječima, na prvom mjestu i dalje ostaje ekonomski rast, potom ništa manje značajna digitalizacija RS-a, te reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Republike Srpske.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Anadolija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…