Ideja za odličnu večeru: Palenta iz pećnice s povrćem i jajima

Ova pečena palenta izuzetno je prilagodljivo jelo, a jednako dobro djeluje i bez zaliha ljetnog kukuruza. Možete ubaciti gotovo bilo kakvo zelje i bilo koji čvrst sir. Gotovo je za 45 minuta…

Sastojci za tri do četiri serviranja:

  • 2 do 3 žlice maslaca
  • ½ šalice zrna kukuruza, svježih, smrznutih ili konzerviranih
  • 0.9 litara juhe od piletine ili povrća ili vode
  • 1 šalica palente
  • 1 žličica košer soli (ili pola žlice)
  • sjeckani bosiljak ili metvica  (nije obavezno)
  • 2 do 3 mlada luka (nije obavezno)
  • 2 do 3 šalice nasjeckanog zelja, poput špinata ili kelja (nije obavezno)
  • ¼ do ½  naribanog čvrstog sira (nije obavezno)
  • 2 žlice nasjeckanih ili narezanih maslina, pečene crvene paprike ili marinirane artičoke (nije obavezno)
  • 4 do 6 jaja
  • Papar, morska sol, za posluživanje
  • Zelena salata, za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijeva. U tavi koja je sigurna za korištenje u pećnici na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte zrna kukuruza. Pustite da se tako peče nekoliko minuta, a zatim dodajte juhu, palentu i košer sol. Miješajte dok ne nastanu mjehurići i dok se smjesa lagano ne zgusne, oko 5 minuta.

Nakon toga dodajte nasjeckano bilje, mladi luk, zelje, sir, masline, crvenu papriku ili mariniranu artičoku, ako nešto od ovog koristite. Pokrijte tavu aluminijskom folijom. Pecite 20 minuta, a zatim dobro promiješajte smjesu. Pokrijte još jednom i pecite još 15 do 25 minuta, dok se tekućina ne upije i palenta ne omekša.

Dodajte jaja: Žlicom napravite četiri do šest rupa u palenti i u svaku izlijete jaje. Vratite tavu u pećnicu i pecite nepokriveno još pet do 10 minuta, dok jaja ne budu kuhana.

Prije posluživanja dodajte papar i morsku sol. Poslužite uz zelenu salatu, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Dreamstime/ilustracija)