Nagrade za najbolja 74 studenta u FBiH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas su dodijeljene nagrade najboljim studentima u akademskoj 2021/2022. godini.

Svečanost je održana u kongresnoj dvorani zgrade federalnih institucija u Mostaru. Novčane nagrade u iznosu od po 1.080 KM dobila su 74 studenta, koje su prethodno nominirali njihovi univerziteti.

“Nagrađeni su najbolji među najboljim. To su uglavnom studenti sa prosjekom ocjena pet ili 10. Osim prosjeka, mnogi od njih su dodatno dokazani na svojim univerzitetima, dakle ne radi se o teoretičarima, već o studentima koji svoja znanja plasiraju i u domenu istraživanja. Kriterij za odabir je definisalo Ministarstvo, a studente su nominirali univerziteti”, izjavio je Mario Markotić, stručni savjetnik za visoko obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja FBiH.

Današnje nagrade nisu jedini vid pomoći studenti u Federaciji BiH, napominje, ističući nekoliko važnih projekata koje provodi Ministarstvo.

“Sufinansiramo studentske domove, podupiremo rad studenata invalida, studenata Roma, kao i studentskih organizacija koje u sklopu svojih aktivnosti ostvaruju zapažene rezultate. Dio našeg transfera za studente odlazi i za finansiranje projekata bolonjskog procesa. To je oko 200.000 KM. Želimo da novac usmjerimo na prave adrese. Mislim da uspijevamo, jer su reakcije dosad bile jako dobre. Nadam se i kako ćemo imati više sredstava kojim bismo mogli zadovoljiti sve potrebe. Zahvaljujem i roditeljima na njihovom doprinosu”, dodaje Markotić.

Zahvalnost Ministarstvu na vrijednom priznanju u ime nagrađenih iskazala je Tiana Raič, studentica Studija zdravstvenih nauka Sveučilišta u Mostaru.

“Hvala Federalnom ministarstvu obrazovanja koje prati naš rad svih ovih godina i vrednuje ga. Lijepo je kada se prepoznaju i nagrade trud i rad i zbog toga sam uvjerena da će ovo biti poticaj za dalju izgradnju društva, zajednice i države. Lično ovdje planiram ostati i možda zbog toga ova nagrada ima i posebnu težinu. Ovo je i poticaj da nastavimo dalje raditi i budemo još bolji”, kazala je Raič.

(TIP/Izvor: Anadolija)