DF i HDZ ipak ostaju zajedno u Vladi ZDK

Predsjednici klubova političkih stranaka koje čine Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas će odlučiti da li će sjednica SZDK, ipak, biti održana u petak, 23. decembra – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SZDK Dejan Kovačević.

– Danas ćemo, s početkom u 15 sati, imati sjednicu Kolegija. Moj će prijedlog biti da se sjednica SZDK održi u petak, 23. decembra, ali to će zavisiti od stava predsjednika klubova. Na sjednici ćemo se dogovarati o terminu početka sjednice – najavljuje Kovačević.

On najavljuje kako bi u petak trebao biti potvrđen i izbor nove Vlade ZDK, koju je predložila mandatarka Amra Mehmedić iz Zenice.

To znači da će, uprkos ulasku u Vladu ZDK ministara iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a čemu su se protivili u Kantonalnom odboru Demokratske fronte, ministri HDZ-a biti i u sastavu nove Vlade ZDK.

Prvobitno potpisani koalicioni sporazum šest stranaka, među kojima nije bio HDZ, podrazumjevao je konsenzus za ulazak u koaliciju novih stranka. DF će, kako je najavio predsjednik Povjereništva KODF-a ZDK Goran Bulajić, ostati član koalicije te će participirati u Vladi ZDK.

-Postavlja se pitanje da li ostati u koaliciji ili napustiti ovu, po meni, dobru priču. Odlučili smo se ostati. Uostalom, mi i nismo vodili razgovore s HDZ-om, a naše pozicije u Vladi ZDK nisu dirane. HDZ je ušao na osnovu sporazuma te stranke sa Osmorkom – kazao je Bulajić, koji dodaje da, ako im smetaju, neka ih “izbace iz koalicije i Vlade ZDK”.

Prema sastavu Vlade ZDK, za koji je još 15. decembra prijedlog potpisala mandatarka Mehmedić, ministre u Vladi ZDK neće imati samo politički subjekt Narod i Pravda, koji u SZDK, kao i HDZ te koalicija DF/GS, ima tri zastupnika.

Vladu ZDK-a trebali bi činiti sljedeći ministri: Samir Šibonjić iz Zavidovića (privreda, NES), Dženana Čišija iz Visokog (finansije, DF), Vinko Marić iz Žepča (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, BHI-KF), Benjamin Sinanović iz Zavidovića (unutrašnji poslovi, SDPBiH), Boško Jefić iz Zenice (obrazovanje, nauka, kultura i sport, SDPBiH), Danijel Pašić iz Tešnja (prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline, SDPBiH), Tanja Radoš – Kisić iz Žepče (zdravstvo, HDZ BiH), Ibrahim Smajić iz Zenica (boračka pitanja, DF), Zlatko Jelić iz Usore (rad, socijalna politika i izbjeglice, HDZ) te Edin Hasaničević Tešanj (pravosuđe i uprava, Naša stranka).

Ako se ovakav prijedlog sastava Vlade ZDK usvoji, to bi značilo da, od stranaka koje imaju zastupnike u SZDK, svoje ministre neće imati samo SDA, koja je osvojila najviše – 11 mandata, kao i Savez za bolju budućnost BiH, koji ima dva zastupnika.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Vehid Begunić/Arhiva)