Papa Franjo: Već sam potpisao svoju ostavku

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo iznenadio je javnost, posebno onu katoličku, priznanjem da je njegova ostavka na papsku poziciju već napisana i potpisana.

Papa je ovo izjavio u intervjuu za španski dnevni list ABC čiji su novinari s njim razgovarali u Vatikanu, a u povodu njegovog 86. rođendana koji je proslavio prije pet dana.

U martu iduće godine Franjo će napuniti deset godina na čelu Katoličke crkve, a već duže vrijeme se bori sa zdravstvenim problemima uzrokovanim kako godinama tako i artritisom koji je napao njegovo desno koljeno najviše i uzrokuje mu probleme pri hodanju i obavljanju svkodnevnih obaveza.

“Već sam potpisao svoju ostavku. Bio je to državni sekretar Tarcisio Bertone. Zatražio sam sastanak s njim i rekao mu: ‘U slučaju smetnje zbog zdravstvenih problema ili šta ja znam, evo moje ostavke’. Oni je već imaju. Ne znam kome ju je možda dao kardinal Bertone, ali ja sam mu je dao dok je bio državni sekretar”, kazao je papa Franjo.

Italijanski kardinal Bertone bio je državni sekretar Svete stolice od 2006. do 15. oktobra 2013. kada je podnio ostavku, konklava na kojoj je tadašnji nadbiskup Buenos Aires kardial Jorge Maria Bergoglio postao nasljednik Benedicta XVI na čelu crkve desila se 13. marta 2013, tako da je izgledno da je ostavka o kojoj govori papa Franjo napisana ubzo nakon stupanja na dužnost. Papa Franjo pretpostavlja i kod koga bi se ostavka danas mogla nalaziti.

“Vjerovatno ju je predao kardinalu Pietru Parolinu, novom državnom sekretaru. Dao sam je Bertoneu kao državnom sekretaru,” rekao je papa Franjo.

Pored ove teme papa je u ovom intervjuu govorio i o drugim crkvenim problemima poput seksualnog nasilja, ali i o životu svog prethodnika Benedicta XVI koji sa 96 godina živi povučenim i mirnim životom iza vatikanskih zidova sa titulom pape emeritusa, a njegov nasljednik na tronu Svetog Petra ga naziva svecem i kaže da ga često posjećuje.

(TIP/Izvor: N1/Foto: REUTERS/Yara Nardi)