Jedan kanton u BiH postaje energetska ‘supersila’

Jedan od strateških potencijala koje posjeduje naša zemlja je i proizvodnja električne energije. Prepoznato je to i preko granica Bosne i Hercegovine, a dokaz tome je izgradnja vjetroparkova i dvije elektrane.

U Livnu su prezentirani podaci o potencijalima koje ima ovaj kanton, pa je najavljena gradnja još elektrana, a navodno ima zainteresiranih investitora iz Belgije i Švicarske.

“Zelena energija i tehnologija za Evropu: Održivi ekonomski rast za Livno i Kantonu 10” projekt je koji je ovaj kanton još jednom pozicionirao kao poželjno mjesto za investicije u obnovljive izvore energije. Istaknuto je i kako zelena energija i javno-privatna partnerstva imaju ključnu ulogu u održivom rastu, piše Bljesak.info.

Ugovor o formiranju novog zajedničkog preduzeća GET Holding Kantonalna vlada i privedno društvo Zero Emission AG potpisali su prije osam mjeseci, a Grupa Aspiravi iz Belgije uložila značajna sredstva.

– Ova firma je već preko firme Imres uložila u kanton dva miliona eura i također je prije 10-ak dana odobrila osam miliona eura za firmu GET Holding. To je jasan pokazatelj da su to jake firme i da ćemo mi imati profit od toga kao kanton budući da smo 10% dioničari u GET Holdingu – pojašnjava Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine K10 iz starog saziva (HDZ 1990).

Kilovat sati zelene energije iz vjetroelektrana Mesihovina i Jelovača već su u sustavu distribucije, dok treću, Ivovik u Livnu, užurbano grade Kinezi.  Uskoro bi im se mogle pridružiti još dvije.

– Počinjemo s ispitivanjem vjetropotencijala na dvije lokacije. Jedna je na Vagnju, druga na području Kruga i pošto znamo kakav je vjetropotencijal na Kamešnici, planiramo dalje istraživanje Vagnju prema Grahovu. I u Grahovu smo zainteresirani i ostalim općinama u Kantonu 10 – navodi Pero Vrdoljak, direktor GET Holdinga.

– Trenutno smo u ranoj fazi razvoja. Imamo na umu jačinu od 200 megavat sati, one bi bile povezane na mrežu, vidjet ćemo još kako će se razvijati stvari na tržištu – istakao je Rik Van de Walle, generalni direktor Aspiravi grupe.

I dok čekamo da BiH postane punopravna članica EU, možemo reći da je snaga vjetra dovela Europu u Kanton 10. Investitori kažu kako im je jedan od ciljeva podržati kako kanton tako i Bosnu i Hercegovinu na njenom putu da postane važan strateški partner i poželjno mjesto za investicije.

(TIP)